Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 23:23

522 ημέρες μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη

Γράφτηκε από τον

522 ημέρες μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη

Σε ένα κανονικό κράτος η είδηση για τον επικείμενο διαγωνισμό παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα προκαλούσε έκρηξη επενδύσεων, καθώς η ανάπτυξη της Νότιας Πελοποννήσου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος".

Στη Μεσσηνία όμως η είδηση αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτική αισιοδοξία, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα τα χρονοδιαγράμματα είναι για τα μάτια του κόσμου. Για του λόγου το ασφαλές, υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την παραχώρηση του αερολιμένα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καλαμάτα στις 19 Οκτωβρίου 2019. Χρειάστηκε να περάσουν 522 ημέρες για να δει το φως της δημοσιότητας η ανεπίσημη είδηση για τον επικείμενο διαγωνισμό, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας για την παραχώρηση του αερολιμένα.

Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί η απαλλοτρίωση της έκτασης των 50 στρεμμάτων που προέβλεπε το μάστερ πλαν του 2002 για την εξυπηρέτηση των αναγκών του 2020. Η δίκη για τον καθορισμό της αποζημίωσης των ιδιοκτητών των 50 στρεμμάτων θα διεξαχθεί (αν δεν αναβληθεί για μια ακόμα φορά) στις 17 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά ο παραχωρησιούχος θα παραλάβει μετά από 1-2 χρόνια την έκταση που απαιτείται για να καλύψει τις... προπέρσινες ανάγκες.

Θα μου πείτε, δεν φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση για τη γραφειοκρατία. Θα συμφωνήσω ότι φταίνε και όλες οι προηγούμενες. Η σημερινή κυβέρνηση ψηφίστηκε όμως για να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη γρήγορη υλοποίηση επενδύσεων. Αν χρειάζονται τουλάχιστον 522 ημέρες για να ξεκινήσει ένας διαγωνισμός και άλλες τόσες για να ολοκληρωθεί, καλό θα είναι να συζητάμε για... ποδόσφαιρο ή μόδα και όχι για επενδύσεις

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός