Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 11:15

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Μια ματιά στους αιρετούς που υποδέχτηκαν τους πρώτους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" αρκεί για να πειστεί και ο τελευταίος Πελοποννήσιος ότι η πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία της Πελοποννήσου δεν πιστεύει ούτε στις δυνατότητες του αερολιμένα ούτε ότι ο τουρισμός μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της μοραΐτικης οικονομίας.

Για την Ιστορία και μόνο, αξίζει να καταγράψουμε κι εδώ ότι τους πρώτους ταξιδιώτες της φετινής δύσκολης σεζόν τούς υποδέχτηκαν μόνο η αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογερόπουλου και ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης. "Έλαμψαν διά της απουσίας τους" όλοι οι βουλευτές της Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ∆ημήτρης Καμπόσος καθώς και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και των Ξενοδόχων.

Πριν βιαστείτε να δώσετε ελαφρυντικά σε όσους απουσίαζαν, θα σας υπενθυμίσω μόνο ότι τα ίδια πολιτικά πρόσωπα υποδέχονται, με τιμές μάλιστα, κάθε κομματικό παρατρεχάμενο που επισκέπτεται την Πελοπόννησο, ενώ τρέχουν και ξοπίσω από κάθε γραφειοκράτη που στέλνει η κυβέρνηση να την εκπροσωπήσει σε γιορτές και πανηγύρια. Θα υπενθυμίσω επίσης ότι βουλευτές, περιφερειάρχης και δήμαρχοι τρέχουν από πανηγύρι σε λιτανεία και από λιτανεία σε βαφτίσια, με μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους. Ουσιαστικά οι αιρετοί της Πελοποννήσου, όπως και οι αιρετοί σε όλο τον κόσμο, ενδιαφέρονται πρωτίστως για την επανεκλογή τους και δευτερευόντως για την οικονομική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, ενδιαφέρονται για την οικονομική ανάπτυξη μόνο αν είναι άμεσα συνδεμένη με την επανεκλογή τους. Σε αντίθεση όμως με τους αιρετούς του ανεπτυγμένου κόσμου, οι περισσότεροι αιρετοί της Πελοποννήσου πιστεύουν (και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο) πως η επανεκλογή τους είναι συνδεδεμένη μόνο με... ρουσφέτια και χειραψίες. Γι’ αυτό ενδιαφέρονται μόνο για τις οικονομικές δραστηριότητες που τους δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνουν το πελατειακό δίκτυο από το οποίο αντλούν ισχύ.

Το μονοπωλιακό μοντέλο της ΔΕΗ και οι πελατειακές σχέσεις που το γιγάντωσαν αποτελούν την επιτομή του πολιτικοοικονομικού συστήματος της Πελοποννήσου, που έφερε την Αρκαδία στην κορυφή της πελοποννησιακής κλίμακας του Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ... και το Μοριά στα πρόθυρα της δημογραφικής κατάρρευσης. Μέσα σε αυτό το κρατικοδίαιτο σύστημα, ακόμα και ο τουριστικός κλάδος δεν μπόρεσε να κόψει τον ομφάλιο λώρο των επιδοτήσεων. Ένα μεγάλο μέρος της πελοποννησιακής τουριστικής επιχειρηματικής κοινότητας ενδιαφερόταν και ενδιαφέρεται μόνο για τις κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αδιαφορώντας πλήρως για την αύξηση των επισκεπτών. Οι κρατικοδίαιτοι αυτοί επιχειρηματίες, δηλώνοντας ότι ενδιαφέρονται μόνο για τον εγχώριο τουρισμό, προσπάθησαν και προσπαθούν να παραμείνει σταθερός ο αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου ώστε να μοιράζονται τις επιδοτήσεις μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα δεξιοί κι αριστεροί ψευτοαριστοκράτες αμφισβητούσαν και αμφισβητούν το ταξιδιωτικό μοντέλο ανάπτυξης, προβάλλοντας ως πανάκεια άλλοτε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και άλλοτε τον δευτερογενή. Δεν μπορούν άραγε να καταλάβουν ότι τα ποιοτικά μεταποιημένα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο εύκολο να πουληθούν στον τόπο που παράγονται; Ή δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ο σεφ της διπλανής πόρτας μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα από τον αιρετό με το διδακτορικό; δεν θα απαντήσω στο ερώτημα, γιατί ήδη από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι τάξεις που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, αρχικώς αρνούνται να παραδεχτούν την πραγματικότητα και τελικώς πουλούν τους τίτλους τους έναντι πινακίου φακής.

Σε κάθε περίπτωση χρειάστηκε να γίνουν τρεις "επαναστάσεις" στο Μοριά και στη διεθνή κοινότητα, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της παρακμής και να μπει η Μεσσηνία στον τουριστικό χάρτη. Καταρχάς, χρειάστηκε να συγκρουστεί ο καπετάν Βασίλης με το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο της εποχής και να ανοίξει το δρόμο για την Costa Navarino. Στη συνέχεια, χρειάστηκε η τεχνολογική επανάσταση της πλατφόρμας διαμοιρασμού τύπου Airbnb, αλλά και η οικονομική επανάσταση των αεροπορικών εταιρειών low cost που πολλαπλασίασαν τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο – και φυσικά στη Μεσσηνία. Οι ίδιοι ψευτοαριστοκράτες που μάχονταν χρόνια τον τουρισμό, ενώ πολλοί από αυτούς ταξίδευαν στο παρελθόν μόνο στην πρώτη αεροπορική θέση, τώρα ξιφουλκούν κατά του μαζικού τουρισμού θέλοντας να επιστρέψουμε στην εποχή που τα ταξίδια ήταν για "λίγους και εκλεκτούς". Το ποτάμι όμως δεν γυρίζει πίσω. Ο κόσμος θα ταξιδεύει στο μέλλον ολοένα και περισσότερο. Αν δεν μεσολαβήσει κάτι συγκλονιστικό, το αργότερο σε μια δεκαετία η Μεσσηνία μπορεί να υποδέχεται ετησίως περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων. Τα λιγνιτωρυχεία της ∆ΕΗ θα έχουν ήδη κλείσει και οι πολιτικοί θα συνωστίζονται στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν τους τουρίστες. Οι σημερινοί αιρετοί απλώς θα έχουν χαθεί στα σκοτάδια της Ιστορίας, όπως χάθηκαν όλοι όσοι δεν κατάλαβαν ότι ο κόσμος αλλάζει.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 


NEWSLETTER