Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 12:59

Ποιος φοβάται τους τουρίστες;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Ποιος φοβάται τους τουρίστες;

Ο αριθμός των επισκεπτών της Μεσσηνίας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι απλώς η βάση της τουριστικής ανάπτυξης ή είναι το "ταβάνι" του νομού καθώς έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητές του;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν αφορά μόνο την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσηνίας: Κυρίως φανερώνει τα όρια μιας πολιτικής και οικονομικής "αριστοκρατίας", που μισεί τους ταξιδιώτες με το ίδιο πάθος που παλιότερα μισούσε το αυτοκίνητο, επειδή έδινε τη δυνατότητα και στις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις να ταξιδέψουν όπως οι πλούσιοι τους προηγούμενους αιώνες. Γενικώς, η αριστοκρατική ελίτ μισεί τον καπιταλισμό και την καταναλωτική οικονομία επειδή προσφέρουν στις φτωχές εισοδηματικές τάξεις προϊόντα και υπηρεσίες που στο παρελθόν απολάμβαναν μόνο λίγοι προνομιούχοι. Ουσιαστικά το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής, παρά τα υπαρκτά μειονεκτήματά του, έβγαλε από την απόλυτη φτώχεια και την ανέχεια δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα επέτρεψε και στο νοικοκυριό της διπλανής πόρτας να έχει πλυντήριο, αυτοκίνητο και κάποιον ελεύθερο χρόνο ώστε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να αντιγράφει ορθές πρακτικές και να πλουτίζει.

Δυστυχώς όμως, επί πολλά χρόνια στην πάμφτωχη Μεσσηνία (με βάση το ΑΕΠ) κυριάρχησαν οι αριστοκρατικές ελίτ που τη χαρακτήριζαν "ευλογημένο τόπο", προσπαθώντας να πείσουν τους Μεσσήνιους ότι οι "εκλεκτοί του Θεού" δεν χρειάζονται επιπλέον χρήματα από άλλες πηγές για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι παλιότερες γενιές, που δεν είχαν ταξιδέψει στον υπόλοιπο κόσμο, πίστευαν αρκετά το παραμύθι και θεωρούσαν τον εαυτό τους τυχερό που ζουν στον "ευλογημένο τόπο", ενώ οι κουτόφραγκοι εργάζονταν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να έρθουν μια εβδομάδα διακοπές στον... ευλογημένο τόπο. Όταν και οι Μεσσήνιοι άρχισαν να ταξιδεύουν (και να διαβάζουν στατιστικές), ανακάλυψαν ότι υπάρχουν παντού... ευλογημένοι τόποι – και κυρίως ότι οι κουτόφραγκοι είναι πλουσιότεροι ενώ δουλεύουν λιγότερο από τους Έλληνες.

Αντιγράφοντας τις ορθές πρακτικές της Ευρώπης σκέφτηκαν και οι Μεσσήνιοι ότι ο νομός μπορεί να πλουτίσει φιλοξενώντας εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θέλουν να δουν από κοντά το Βασίλειο του Νέστορα και τους "οφθαλμούς της Βενετίας". Και τότε οι αριστοκρατικές ελίτ άρχισαν το νέο παραμύθι, για τον μαζικό τουρισμό που θα καταστρέψει τη Μεσσηνία και τη χώρα. Για πρώτη και τελευταία φορά όμως, έχουν αντιληφθεί σωστά τον κίνδυνο: Η τουριστική ανάπτυξη θα σαρώσει τις αριστοκρατικές ελίτ, δίνοντας εισόδημα σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Και η κίνηση του τριημέρου είναι μόνο η αρχή. Σε λίγα χρόνια η Μεσσηνία θα φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 13:44

NEWSLETTER