Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 21:14

Όλα είναι δάσος και ...στάχτη θα γίνουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(101 ψήφοι)

Ο μεγαλύτερος εχθρός της ελληνικής φύσης είναι οι "οικολόγοι του Κολωνακίου" που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το σκίνο από το πουρνάρι και τη νυφίτσα από το κουνάβι, αλλά έχουν άποψη τόσο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα όσο και για την επέκταση του δάσους σε βάρος των καλλιεργειών.

Ελάχιστοι λοιπόν από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν αυξηθεί οι δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για αυτό συνεχίζουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη μείωση των δασών. Εξαιτίας αυτών των "οικολόγων του Κολωνακίου" διώκεται ως δήθεν δασοκτόνα κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που προστατεύει την οικολογική ισορροπία, με συνέπεια να επεκτείνονται τόσο πολύ οι λόγγοι που είναι αδύνατη η προστασία τους από τις πυρκαγιές. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, όταν φυτρώσουν αφάνες και σκίνα σε μια καλλιεργούμενη έκταση, αυτή χαρακτηρίζεται αυτομάτως δασική και απαγορεύεται η οικονομική εκμετάλλευσή της. Γι’ αυτό στη Μεσσηνία "δάσωσαν" 349.409 στρέμματα, στην Αρκαδία 552.809 και στη Λακωνία 254.018.

Ποιος θα προστατέψει τα επιπλέον 1,1 εκ. στρέμματα δάσους της Νότιας Πελοποννήσου; Το ∆ασαρχείο; Μα δεν έχει χρήματα και ούτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει από την αξιοποίηση των εκτάσεων που έχει στην κατοχή του. Το μόνο που κάνει ο εκάστοτε δασάρχης είναι να πηγαίνει στις ετήσιες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και να κλαίγεται επειδή δεν έχει χρήματα να καθαρίσει τους δασικούς δρόμους. Αν τολμήσει κάποιος δημοσιογράφος να του γράψει ότι δουλειά του δεν είναι να κλαίγεται αλλά να βγάλει τα χρήματα που απαιτούνται για τη συντήρηση του δάσους, θα ξεσηκωθούν οι "οικολόγοι του Κολωνακίου" ζητώντας αυστηρότερους νόμους για την προστασία του δάσους από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κλείνουμε και το σημερινό άρθρο με τα λόγια που κλείσαμε και το άρθρο "Τα απέραντα δάση... όμορφα καίγονται" που γράψαμε τον Απρίλιο προειδοποιώντας: "Οι δασωμένοι αγροί είναι άριστη πρώτη ύλη για πυρκαγιές - και μόνο η ανθρώπινη δραστηριότητα προστατεύει τις δασικές εκτάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι τα χωριά του Ταϋγέτου κάηκαν όταν ερήμωσαν, όχι όταν οι χωρικοί ξελόγγωναν εκτάσεις για να ταΐσουν τις φαμίλιες τους. Και οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο απέδειξαν απλώς ότι τα απέραντα δάση... όμορφα καίγονται". ∆ιαβάζει κανείς ή θα ξανακαούμε;

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 21:21