Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 12:18

Λευκή πετσέτα στο ρινγκ των μεταρρυθμίσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Λευκή πετσέτα στο ρινγκ των μεταρρυθμίσεων

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές και ο μίνι ανασχηματισμός που ακολούθησε επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα στο ρινγκ των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ακολουθήσει την πεπατημένη της απλής διαχείρισης των προβλημάτων από το επιτελείο του Μαξίμου.

Στη Μεσσηνία είχαμε λάβει προμηνύματα της εγκατάλειψης των μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του πρωθυπουργού στο νομό, όταν το επιτελείο του επιχείρησε να παρουσιάσει ως αγροτική πολιτική τις επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη σε επιτυχημένες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα. Όπως έγκαιρα επισημάναμε τότε, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να αφουγκραστεί μέσω των δημοσιογράφων τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Προτίμησε να κάνει δηλώσεις στο πόδι έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, και έτσι δεν πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι ούτε την έκταση των προβλημάτων που προκαλούν οι δασικοί χάρτες ούτε τον κίνδυνο καταστρατήγησης της νομοθεσίας για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αν είχε ακούσει όμως τα προβλήματα που προκαλούν οι δασικοί χάρτες, ίσως και να είχε αντιληφθεί ότι τελικώς όλα θα γίνουν στάχτη αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών και της υπαίθρου. Με "αν" και υποθέσεις βέβαια, δεν χαράσσεται πολιτική. Έτσι κι αλλιώς την κυβερνητική πολιτική τη χαράσσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, και αυτή κρίνεται στην κάλπη από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, στη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, επέλεξε να απαριθμήσει τις ενέργειες που έγιναν για την κατάσβεσή τους, χωρίς να αναλύσει τα αίτια που τις προκαλούν ή το γιατί ο πυροσβεστικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να τις ελέγξει πριν εξαπλωθούν. Το έργο του πρωθυπουργού το διευκόλυναν, χαμηλώνοντας τελικά τον πήχη των προσδοκιών, όσοι αμφισβήτησαν την αξία της ανθρώπινης ζωής ζητώντας τα ρέστα από την κυβέρνηση για τις εκκενώσεις οικισμών.

Ανοίγοντας εδώ μια μικρή παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει πολύ χαμηλά τον κυβερνητικό πήχη κάθε φορά που ακολουθεί την πορεία των... τρολ, αντί να αποδοκιμάσει έγκαιρα και κατηγορητικά τις ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας που απομακρύνουν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων από το κόμμα που τις υιοθετεί έστω και σιωπηλά. Αξίζει να επισημάνουμε επίσης ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί αυτή την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως... μπαμπούλα στους ψηφοφόρους. ∆υστυχώς, όπως φαίνεται, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν έχει αντιληφθεί πως πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που έκαναν πολιτική καριέρα οι αντικομμουνιστές και οι αντιδεξιοί, τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους με το φάντασμα του κομμουνισμού ή της ∆εξιάς. Προφανώς λοιπόν κάποιοι στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη πιστεύουν ότι θα κάνουν πολιτική καριέρα τρομοκρατώντας τους πολίτες με το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αργά (στην κάλπη) ή γρήγορα (στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου) θα αντιληφθούν όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κρίνεται για τα λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά για τα δικά της λάθη και παραλείψεις.

Προσωπικά εκτιμώ ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ξεκινήσει όταν οι κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι της θα συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι εγκατέλειψε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι βαδίζει στην πεπατημένη των κρατικών ενισχύσεων, των ρουσφετιών και της παρεοκρατίας, με μοναδικό στόχο την παραμονή στο Μαξίμου. Μέχρι τώρα οι κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι της Νέας ∆ημοκρατίας δίνουν δημοσκοπική "ψήφο ανοχής" στην κυβέρνηση, αφενός επειδή δεν θέλουν να παραδεχτούν ακόμα ότι ψήφισαν ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα και αφετέρου γιατί δεν τους εκφράζει πολιτικά κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πολίτες που ζητούν μεταρρυθμίσεις παραμένουν μια μικρή μειονότητα που ενώ η εκλογική της μετακίνηση μπορεί να κρίνει το νικητή, δεν μπορεί να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Η πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να ζητεί μεταρρύθμιση όλων των άλλων... και να μείνουν άθικτα τα προνόμια της δικής της οικογένειας και συντεχνίας. Η Ελλάδα όμως θα ξεφύγει από την παγίδα του μεσαίου εισοδήματος μόνο όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν πως η μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας με ενισχύσεις και επιδόματα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φτώχεια και εξαθλίωση.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER