Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 18:10

Γιατί ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)
Γιατί ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος;

 

Οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις, αν και απεικονίζουν κυρίως την αδυναμία της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική φθορά, είναι δύσκολο να κρύψουν και την απογοήτευση της κοινής γνώμης, τόσο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των πυρκαγιών όσο και για τον ανασχηματισμό που απέδειξε πως τελειώνουν τα επικοινωνιακά τρικ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κλεψύδρα πλέον αδειάζει σε βάρος της κυβέρνησης, και ο χρόνος θα δείξει αν το χρονικό σημείο καμπής στην πορεία της ήταν ο φετινός Αύγουστος ή αν θα καταφέρει να ανακάμψει ώστε να συνεχίσει και την επόμενη τετραετία.

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πορεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας, και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι χάνεται η μάχη του εμβολιασμού. Δεν επιτεύχθηκε ο κυβερνητικός στόχος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, και με μόνο 15.000 νέους εμβολιασμούς την ημέρα η τεχνική ανοσία είναι πλέον... όνειρο θερινής νυκτός. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πανελλαδικά είχε εμβολιαστεί πλήρως το 58% του πληθυσμού (ενώ στη Μεσσηνία το αντίστοιχο ποσοστό με το ζόρι φτάνει το 52,5%).

Φταίει μόνο η κυβέρνηση για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού; Αναμφισβήτητα δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση. Αν επιμερίσουμε όμως τις ευθύνες, το μεγαλύτερο ποσοστό αναλογεί στην κυβέρνηση και στα στελέχη της, που με αμφίσημες δηλώσεις προκάλεσαν αναστάτωση και αμφιβολίες στην κοινή γνώμη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Από εκεί και πέρα θα ήταν λάθος να μην καταγγελθεί η στάση πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που συνέβαλαν στη διάδοση ψεκασμένων απόψεων, δήθεν στο όνομα της πολυφωνίας, ενώ στην πραγματικότητα θυσίασαν τη δημόσια υγεία στο βωμό της θεαματικότητας και της αναγνωσιμότητας.

Μικρότερη ευθύνη, αλλά καθόλου ασήμαντη, έχουν επίσης η Εκκλησία, η τοπική αυτοδιοίκηση και η επιχειρηματική κοινότητα. Στους εκκλησιαστικούς κόλπους, ακόμα και φωτισμένοι ιεράρχες όπως ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δεν κατάφεραν να μεταπείσουν φανατικούς υπερορθόδοξους ιερείς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Οι υπερορθόδοξοι αυτοί ιερείς έγιναν κήρυκες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες πιστούς που πίστεψαν πως τα εμβόλια mRNA είναι εργαλεία του σατανά. Πολύ φοβάμαι ότι ο διχασμός έχει πολύ βαθύτερες ρίζες και ότι πολύ σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες μιας ενδοεκκλησιαστικής διαμάχης που θα απειλήσει την ενότητα της Ελληνικής Εκκλησίας. Ετσι κι αλλιώς όμως η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ιερέων (που άλλωστε πληρώνονται με χρήματα των φορολογούμενων), όπως άλλωστε και κάθε φυσικού προσώπου που έρχεται σε επαφή με πολλούς πολίτες.

Η κυβέρνηση όμως δεν τόλμησε να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ούτε στο στρατό, ούτε στα σώματα ασφαλείας, δείχνοντας ότι φοβάται τη δημιουργία ενός ακροδεξιού κόμματος. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν εναγωνίως να κρατήσουν επαφή με τους αντιεμβολιαστές ψηφοφόρους, που βρίζουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό επειδή με τα εμβόλια "αλλάζει το DNA των Ελλήνων". Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι βουλευτές που πιστεύουν ότι, αν χαθεί οριστικά η επαφή με τους αντιεμβολιαστές, θα χαθεί και η επόμενη εκλογική μάχη, καθώς αυτοί οι ψηφοφόροι είναι φανατικοί και δεν ψηφίζουν με ορθολογικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτοί οι φανατικοί είναι αμφίβολο αν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019, καθώς είχαν ήδη φύγει από το κόμμα το 2012. Πολλοί από αυτούς όμως συνεχίζουν να ψάχνουν μια θέση στο Δημόσιο και γι’ αυτό εξακολουθούν να χτυπούν τις πόρτες των γαλάζιων βουλευτών και αυτοδιοικητικών.

Με τη σειρά τους, οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί προτιμούν να χαϊδεύουν αυτιά αντί να συγκρουστούν με τις δυνάμεις του παραλογισμού που δεν θέλουν εμβόλια και δίκτυα 5G. Ενώ λοιπόν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια εκδίδουν ψηφίσματα για ψύλλου πήδημα, δεν διαβάσαμε ούτε ένα ψήφισμα καταδίκης του αντιεμβολιαστικού κινήματος! Με απλά λόγια: Οι περισσότερες αυτοδιοικητικές παρατάξεις δεν θέλουν να συγκρουστούν με τους αντιεμβολιαστές, γιατί απλούστατα βάζουν τις ψήφους πάνω από τη δημόσια υγεία.

Την ίδια άρνηση σύγκρουσης με τις δυνάμεις του παραλογισμού επιδεικνύει και η επιχειρηματική κοινότητα, που για πολλοστή φορά δείχνει ανίκανη να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και να χρηματοδοτήσει την επικοινωνία υπέρ των εμβολίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η αύξηση της επιθετικότητας των αντιεμβολιαστών, προς τους εμβολιασμένους γενικά, αλλά κυρίως προς εκείνους που έχουν την τόλμη να υπερασπιστούν ό,τι δεν υπερασπίζεται η κυβέρνηση και οι φορείς. Ετσι κι αλλιώς, οι επιθετικοί ψεκασμένοι γνωρίζουν πως ο μεγάλος ασθενής, η ελληνική δικαιοσύνη, μάλλον δεν πρόκειται να σταματήσει όσους καταπατούν το νόμο και απειλούν ευθέως τη δημοκρατία.

 * Η φωτογραφία είναι από τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών στη ΔΕΘ.

 lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 21:50

NEWSLETTER