Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 11:03

Το δημογραφικό δεν λύνεται με διορισμούς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Οπως το 2010 ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αρνιόταν να παραδεχτεί ότι η ελληνική οικονομία χρεοκόπησε εξαιτίας του μεγάλου δανεισμού, και τα φόρτωνε όλα στο μνημόνιο, έτσι και τώρα δεν είναι λίγοι οι Μεσσήνιοι που φοβούνται να αντικρίσουν κατάματα το δημογραφικό πρόβλημα, γι’ αυτό και για τη μείωση των οργανικών θέσεων σε επαρχιακά σχολεία ρίχνουν ευθύνες άλλοτε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλοτε στην κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, με το δημογραφικό πρόβλημα δεν ασχολείται κανένας, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι δεν λύνεται ούτε με επιδόματα ούτε με διορισμούς στο Δημόσιο. Ολοι γνωρίζουν ότι ανάλογο δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη, κι ότι τα πιο ισχυρά κράτη επιχειρούν να το λύσουν με προσέλκυση μεταναστών από την Ασία και την Αφρική. Ολοι επίσης γνωρίζουν ότι η αύξηση του αριθμού των μεταναστών ενισχύει παντού τα ακροδεξιά κόμματα και τον εθνικισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, όποια ελληνική κυβέρνηση επιχειρήσει να ανατρέψει τη δημογραφική συρρίκνωση –που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας– θα καταρρεύσει μέσα σε ένα εξάμηνο, επειδή θα βρεθεί αντιμέτωπη με εθνικιστικές φωνές που πιστεύουν ότι υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για όλα. Γι’ αυτό, οι αιρετοί προτιμούν μια αργή πορεία προς την καταστροφή... ελπίζοντας σε ένα θαύμα για την αύξηση του πληθυσμού.

Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να είναι κανείς δημογράφος για να αντιληφθεί ότι η μείωση του πληθυσμού θα συνεχιστεί με δραματικούς ρυθμούς στην επαρχία και ότι την επομένη δεκαετία, όχι μόνο στα χωριά και τα κεφαλοχώρια, αλλά και στις κωμοπόλεις θα ζουν κυρίως υπερήλικες. Σήμερα μειώνεται ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, αύριο στα γυμνάσια, και μεθαύριο δεν θα υπάρχει εργαζόμενος ούτε για δείγμα στην περιφέρεια της Μεσσηνίας.

lathanasis@gmail.com

Θαανάσης Λαγός