Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 20:41

Ιστορίες για ...φράγματα

Γράφτηκε από τον

Ιστορίες για ...φράγματα

Στις 27 Απριλίου 2012 δημοσιεύτηκε στην “Ε” το εξής ρεπορτάζ του συναδέλφου Γιάννη Σινάπη: «Η μελέτη για το Μιναγιώτικο φράγμα και τα δίκτυα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με 3,9 εκ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός, όπου θα κατατεθούν προτάσεις από ενδιαφερόμενους μελετητές, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου. Αυτά εξήγγειλαν χθες, προεκλογικά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος. Το έργο θα κοστίσει 120 εκ. ευρώ, θα ενταχθεί στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο και “θα είναι το μεγαλύτερο στη Μεσσηνία”, σύμφωνα με Τατούλη και Κανελλόπουλο». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «ο κ. Κανελλόπουλος δήλωσε: “Μια καινούργια γενιά αγροτών θα ξεπηδήσει στη Μεσσηνία. Το έργο προαπαιτεί 7 μελέτες. Η πιο σημαντική είναι το τι θα φυτέψουμε. Θα παραδοθεί σε 20 ή σε 26 μήνες. Το έργο θα τελειώσει το 2016. Μελετάμε για το τι θα φυτέψουμε το 2017. Το Ιδρυμα Κωνσταντακόπουλου φιλοδοξεί να βοηθήσει για τη σύνταξη της γεωργικής μελέτης, για το τι θα καλλιεργηθεί. Από το 1998, επί υπουργίας Τζουμάκα, “κοιμόταν“ η μελέτη...”. Με την ευκαιρία ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στο έργο κατασκευής του Φιλιατρινού φράγματος. Είπε ότι “έχει κατασκευαστεί το 60% του έργου, από δω και πέρα είναι το εύκολο έργο” και πρόσθεσε: “Υπογράφηκε η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 2 εκ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί. Εχουμε έτοιμη και τη μελέτη των δικτύων. Θα αρδεύσει τη μεγαλύτερη θερμοκηπιακή μονάδα της χώρας. Θα διπλασιάσει τις θερμοκηπιακές μονάδες”».

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε. Το Φιλιατρινό Φράγμα είναι αχρησιμοποίητο ακόμα, ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός εξήγγειλε χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης την κατασκευή του... Μιναγιώτικου που έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2016.

Ειλικρινά δεν έχει κανένα νόημα να γράψουμε για μια ακόμα φορά ότι οι μελέτες και τα δημόσια έργα θέτουν τροχοπέδη στην οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας, με συνέπεια οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες να παραμένουν όμηροι των πολιτικών που μοιράζουν επιδόματα και ενισχύσεις. Ολα αυτά εννοείται ότι τα γνωρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δυστυχώς δεν έκανε τίποτα απολύτως για να αλλάξει το σάπιο σύστημα των δημόσιων έργων. Ενα βράδυ εκλογών θα αναρωτιέται και αυτός, όπως και οι προκάτοχοί του, γιατί οι ψηφοφόροι τού γύρισαν την πλάτη, αλλά θα ξεχνά ότι αυτός τούς γύρισε πρώτος την πλάτη εξαγγέλλοντας το 2021 αρδευτικά έργα που ανακοινώθηκαν το 2012 και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2016.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 19:20