Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 19:18

Πώς θα είναι το... 2040 η παραλία της Καλαμάτας;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(23 ψήφοι)

Με αφορμή τη μείωση της παραλίας της Καλαμάτας (στο ύψος της Ηρώων) μετά την πρόσφατη θαλασσοταραχή, επαναλαμβάνουμε μια πρόταση που είχαμε διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο πέρυσι τον Ιούνιο.

Τότε είχαμε προτείνει να γίνει μελέτη για επέκταση της ακτής με κατασκευή κυματοθραυστών. Η τοπική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ ως συνήθως προσπέρασε την πρόταση, επειδή θεωρεί προφανώς ότι... αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Εμείς επιμένουμε όμως πιστεύοντας ότι όλα μπορούν να γίνουν όταν ο άνθρωπος πιστεύει στις δυνάμεις του και δεν αναζητά ψευδοδικαιολογίες για να μην κάνει τίποτα. Αναλυτικά η πρόταση: "Εξαιτίας της τσιμεντόστρωσης της κοίτης του, ο Νέδοντας σταμάτησε να μεταφέρει υλικά από τον Ταΰγετο στον Μεσσηνιακό Κόλπο, με συνέπεια αρχικά να σταματήσουν οι προσχώσεις και σταδιακά η θάλασσα να προχωράει στη στεριά.

Εχοντας λοιπόν την εμπειρία από τα έργα προστασίας της ακτής σε Αβία, Μικρή Μαντίνεια και Κορδία, η δημοτική αρχή θα πρέπει να αναθέσει μελέτες για την προστασία της Ανατολικής Παραλίας. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ακτής προς το Νότο με την κατασκευή κυματοθραυστών, κάθετων ή παράλληλων στην ακτογραμμή. Αν μεγαλώσει η ακτή, μεταξύ άλλων θα υπάρξει και δυνατότητα διεύρυνσης του νότιου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος τόσο για τους πεζούς όσο και για τους ποδηλάτες. Σε αυτή και μόνο την περίπτωση η Ναυαρίνου μπορεί ίσως να παραμείνει ανοιχτή σε μηχανοκίνητα οχήματα, ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Η δε θάλασσα θα γίνει πιο θελκτική για ντόπιους και επισκέπτες, αλλά και πιο ασφαλής, χωρίς τον μόνιμο κυματισμό από τους νοτιάδες του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης των μελετών, οι Καλαματιανοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ακτογραμμή θα αλλάξει. Αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας της ακτής, η θάλασσα θα "φάει" τη στεριά, ενώ αν δημιουργηθούν κυματοθραύστες θα μεγαλώσει η παραλία. Και μην πει κανένας να αφήσουμε τη φύση ήσυχη... γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ξηλώσουμε το τσιμέντο από την κοίτη του Νέδοντα και ν’ αφήσουμε τον ποταμό να ξανακυλήσει στην Αριστομένους, όπως έκανε όλους τους προηγούμενους αιώνες".

 lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός