Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 12:27

Ανεφάρμοστα μάστερ πλαν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Το 2002 εκπονήθηκε το μάστερ πλαν για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που προέβλεπε εργασίες αναβάθμισης αξίας 40,3 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο αερολιμένας να εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση μέχρι το 2020.

Μετά από 17 χρόνια, το 2019, η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών, αποφάσισε ότι το μάστερ πλαν είναι ανεφάρμοστο και γι’ αυτό ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος". Καμία αρχή όμως δεν υπολόγισε τα χρήματα που έχασαν η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος όλα αυτά τα χρόνια.

Σε μια κανονική χώρα το πάθημα του αερολιμένα θα γινόταν μάθημα για τον... λιμένα. Στην Καλαμάτα ο διαγωνισμός για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν του λιμανιού ξεκίνησε το 2016 και κανένας δεν γνωρίζει πότε και αν θα ολοκληρωθεί. Οταν (και αν) ολοκληρωθεί το μάστερ πλαν, θα ξεκινήσουν νέες μελέτες για τις επιμέρους εργασίες που όταν (και αν) ολοκληρωθούν, θα ξεκινήσει η διαδικασία (δηλαδή η επαιτεία στα υπουργεία) για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων. Αν όλα πάνε καλά, το... 2036 η κυβέρνηση θα διαπιστώσει (αυτό που όλοι γνωρίζουμε ήδη) ότι το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας είναι ανεφάρμοστο και θα αποφασίσει αν ο λιμένας θα μετατραπεί σε πλαζ ή αν θα δοθεί σε ιδιώτη για να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές για τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων και των μέγα-γιοτ.

Εννοείται ότι την τύχη του αερολιμένα και του λιμανιού θα είχε και η μαρίνα της Καλαμάτας αν ο αείμνηστος Χρήστος Μαλαπάνης δεν την παραχωρούσε σε ιδιώτη αγνοώντας το πολιτικό κόστος που του στοίχισε μια δεύτερη θητεία στο δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα ελάχιστοι πολιτικοί θα τολμήσουν να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της συντήρησης και όσους βγάζουν το παντεσπάνι τους συντάσσοντας ανεφάρμοστες μελέτες και μάστερ πλαν που θα μένουν μια εικοσαετία στα συρτάρια. Οι περισσότεροι Ελληνες πολιτικοί απλώς πληρώνουν ανεφάρμοστα μάστερ πλαν για να εξασφαλίσουν την εκλογή ή την επανεκλογή τους

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι αρκεί μια προσφυγή στα δικαστήρια για να ακυρωθεί μια μελέτη ή ένα έργο που συγκρούεται με τις προβλέψεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αντί λοιπόν να σπαταλάμε χρόνο και χρήμα για ανεφάρμοστα μάστερ πλαν ή συζητώντας για το αν το Λιμενικό Ταμείο πρέπει να είναι δημοτικό ή περιφερειακό, καλό είναι να συζητήσουμε αν θα πρέπει να παραχωρηθεί το λιμάνι ή αν θα παραμείνει χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και πετσετών

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός