Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 18:11

Στο έλεος του αυταρχισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

 Η ένταση, η διάρκεια και η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα κρίνει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως θα κρίνει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης – η οποία με τη σειρά της θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αναθεώρηση του σημερινού γεωπολιτικού χάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, μια εύκολη επικράτηση της Ρωσίας χωρίς ουσιαστικό κόστος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει την όρεξη του Ταγίπ Ερντογάν για ανάλογη δράση στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Μέσα σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, είναι βέβαιο ότι η ανάγκη προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση τόσο των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της συνολικής οικονομικής πολιτικής, καθώς είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η αδυναμία της Δύσης να σταματήσει όσους επιχειρούν αλλαγή των ευρωπαϊκών συνόρων. Με απλά λόγια: Αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μόνη της την επίθεση και γι’ αυτό θα πρέπει να εξοπλιστεί σύντομα και αποτελεσματικά.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια, που απειλεί την κοινωνική συνοχή. Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά πόρους στο όνομα μιας πράσινης ουτοπίας που εξελίσσεται σε ενεργειακή κόλαση. Ειλικρινά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν έπραξε σωστά η Γερμανία που έκλεισε όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά πλέον είναι βέβαιο πως η σπατάλη πόρων για πράσινη ενέργεια θα μετατρέψει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της Τουρκίας (που μεταξύ άλλων παράγει φθηνά προϊόντα χρησιμοποιώντας υδρογονάθρακες...). Ουσιαστικά η Ελλάδα οφείλει να αναθεωρήσει το ενεργειακό της δόγμα, ακόμα κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με τις πράσινες φαντασιώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ταυτόχρονα θα πρέπει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από το ζουρλομανδύα του κράτους και των ολιγαρχών που λυμαίνονται τις ενισχύσεις, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την αμυντική και ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας. Οι Έλληνες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή τη φορά δεν απειλείται μόνο το βιοτικό επίπεδο (όπως την περίοδο της οικονομικής κρίσης) και η υγεία (όπως την περίοδο της πανδημίας). Πλέον, απειλείται ανοιχτά και ξεκάθαρα η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας – και γι’ αυτό η οικονομική ανάπτυξη είναι μονόδρομος, για τη διασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για τον αποτελεσματικό εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η εδαφική ακεραιότητα, και ενδεχομένως η ίδια η ύπαρξη της Ελλάδας, θα κριθεί από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της.   

Αν η Ελλάδα συνεχίσει να σπαταλά πόρους προς όφελος μιας μικρής ομάδας ολιγαρχών, σύντομα θα βρεθεί στη θέση της Ουκρανίας, και η Δύση απλώς θα εκφράζει τη συμπαράστασή της επιβάλλοντας αναποτελεσματικές οικονομικές κυρώσεις στο αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Για να επιτύχει όλους αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους στόχους, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να θωρακίσει τη δημοκρατία, με θεσμούς που θα αποτρέψουν τους εγχώριους οπαδούς του αυταρχισμού να κατακτήσουν την εξουσία. Για να λειτουργήσουν όμως οι θεσμοί, απαιτείται συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και σύγκρουση με τους εχθρούς της δημοκρατίας, που δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους για την αδυναμία της Δύσης να προασπίσει όσα κατακτήθηκαν με αιματηρές θυσίες τους προηγούμενους αιώνες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρνει τους πολίτες αντιμέτωπους με τους εχθρούς της δημοκρατίας που ονειρεύονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο αυταρχικών ανελεύθερων καθεστώτων. Ο κόσμος άλλαξε μετά την εισβολή στην Ουκρανία – και πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για ίσες αποστάσεις από τη δημοκρατία και από τους εχθρούς της. Όσοι προτιμούν να γίνουν υποτελείς σουλτάνων και τσάρων επειδή μισούν τη Δύση και τη δημοκρατία, καλό θα είναι να αντιληφθούν σύντομα ότι αποτελούν μειονότητα στην Ελλάδα, κι ότι οι Έλληνες έχουν επιλέξει να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και για την ελευθερία τους.

 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 15:30