Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 13:54

Δημόσια έργα στον... Πύργο του Κάφκα

Γράφτηκε από τον

Δημόσια έργα στον... Πύργο του Κάφκα

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την αποζημίωση του εργολάβου του έργου Τζάνε - Καλαμάκι απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το σύστημα παραγωγής δημόσιων έργων στην Ελλάδα είναι μια χαίνουσα πληγή, που παραμένει ανοιχτή με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Ευλογώντας τα γένια μας αξίζει να επισημάνουμε ότι στις 7 Μαΐου γράψαμε επί λέξει: «Οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν το υπόγειο ρεύμα δυσαρέσκειας για το ντροπιαστικό θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων. Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη, πιστεύει τους ντελάληδες της εξουσίας που εξυμνούν το κυβερνητικό έργο -και όχι όσους υποστηρίζουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναποτελεσματικές σπατάλες και διαφθορά. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να συμφωνήσουν για τον καθορισμό ενός πλαφόν στις απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών, το οποίο θα τηρείται απαρέγκλιτα». Τονίσαμε ακόμα ότι «θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος που μεσολαβεί από την έναρξη της διαδικασίας για τη μελετητική ωρίμανση ενός έργου μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Σήμερα, ακόμα και για ένα μικρό έργο απαιτούνται 3-4 χρόνια για να συνταχθούν οι μελέτες, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, να ανακηρυχθεί ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση. Στη συνέχεια ξεκινάει ο μαραθώνιος των παρατάσεων... και εκτός απροόπτου το έργο ολοκληρώνεται μια δεκαετία μετά την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας για τη σύνταξη των αρχικών μελετών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, ενώ η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία μεγεθύνθηκε στο όνομα της διαφάνειας, τελικά μεγεθύνθηκαν μόνο η διαφθορά και το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση».

Πριν αλέκτορα φωνήσαι... ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος ξεχώρισε από το δάσος των δημόσιων έργων το δέντρο τού Τζάνε - Καλαμάκι, αποδεικνύοντας ότι στον... Πύργο του Κάφκα είναι εφικτή η καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης σε εργολάβους, αρκεί η γραφειοκρατία να τηρεί το γράμμα του νόμου με τη σύμφωνη γνώμη των αιρετών. Και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων συμφώνησαν ότι το σύστημα παραγωγής δημόσιων έργων είναι προβληματικό. Γιατί δεν κάθονται λοιπόν σε ένα τραπέζι να το αλλάξουν; Βολεύονται ή απλώς δεν μπορούν να τα βάλουν με το έκτρωμα που δημιούργησαν;

Δεν θα απαντήσω στα ρητορικά ερωτήματα, γιατί έχω βαρεθεί να διαβάζω απανταχούσες και απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη του Πύργου.  Έτσι κι αλλιώς, όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της εξουσίας συγκάτοικοι στον Πύργο είμαστε.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 19:17