Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 21:11

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας και πύλη εξαγωγής προϊόντων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Το αεροδρόμιο Καλαμάτας και πύλη εξαγωγής προϊόντων

«Για το Αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος στοχεύουμε εκτός της επιβατικής και στην εμπορευματική δραστηριότητά του υπό τη μορφή cargo.

Θα επιδιώξουμε να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο cargo, που θα είναι και το μοναδικό στη χώρα, αλλά και θα διασυνδέεται με μεγάλους διεθνείς εμπορευματικούς κόμβους. Όπως μεταμορφώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια και το Αεροδρόμιο της Λιέγης, που ήταν ένα μικρό και ξεχασμένο αεροδρόμιο». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος μιλώντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου στον Βόλο.

Ειλικρινά δεν αναδημοσιεύουμε την παραπάνω είδηση επειδή πιστεύουμε ότι και το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας πρέπει να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο cargo. Αναρωτιόμαστε όμως πόσοι Μεσσήνιοι τοπικοί άρχοντες και επιχειρηματίες έχουν σκεφθεί την προοπτική αεροπορικής μεταφοράς αγροτικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Αναρωτιόμαστε επίσης αν σκέφτηκε να ρωτήσει κάποιος την αμερικανική αντιπροσωπεία του Δήμου Λόουελ με τον οποίο αδελφοποιήθηκε η Καλαμάτα, αν υπάρχει κερδοφόρα προοπτική αερομεταφοράς μεσσηνιακών προϊόντων στην αγορά της Μασαχουσέτης.

Γνωρίζουμε φυσικά ότι πολλοί Μεσσήνιοι θα πουν "δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα", επειδή τους έχουν πείσει ότι το μέλλον είναι η εξαγωγή της σταφίδας από το λιμάνι της Καλαμάτας. Βεβαίως όσοι έβγαλαν το παντεσπάνι λέγοντας ότι θα ξανάρθουν τα περασμένα μεγαλεία του λιμανιού και της σταφίδας, "ξεχνούν" να αναφέρουν ότι είναι διαρκώς φθίνουσα η κατανάλωση αποξηραμένων προϊόντων (σύκα, σταφίδα κ.λπ.) μετά την ανακάλυψη των ψυγείων και ότι μετά την ανακάλυψη του κοντέινερ "συνταξιοδοτήθηκαν" τα λιμάνια που δεν διαθέτουν αποβάθρες για χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια. Ουσιαστικά η συζήτηση για το εμπορικό λιμάνι και τα προϊόντα που κρατιούνται στη ζωή με επιδοτήσεις, αποπροσανατολίζει τον διάλογο μακριά από το Αεροδρόμιο και τα δυναμικά προϊόντα της Μεσσηνίας.

Το Αεροδρόμιο όμως εκτός από διεθνής πύλη εισόδου τουριστών στην Πελοπόννησο μπορεί να γίνει και πύλη εξαγωγής προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Αρκεί να πιστέψουν οι Μεσσήνιοι στις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν την ανακατασκευή ή την επιμήκυνση του διαδρόμου, ώστε να μπορούν να προσγειωθούν σε αυτόν αεροπλάνα ευρείας ατράκτου που μεταφέρουν 100 τόνους τρόφιμα το καθένα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται μόνο 15 εκ. ευρώ για ανακατασκευή του τάπητα χωρίς επιμήκυνση του διαδρόμου. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν 15 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, προκειμένου να επιμηκυνθεί ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης. Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο. Είμαι βέβαιος όμως ότι η Μεσσηνία πρέπει να κινήσει γη και ουρανό για να γίνει το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας και πύλη εξαγωγής των προϊόντων της.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER