Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 14:30

Τα τρένα δεν περνάνε πια, τα σταμάτησαν οι… μάγκες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Τα τρένα δεν περνάνε πια, τα σταμάτησαν οι… μάγκες

Η δεύτερη ανάγνωση των δημόσιων έργων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2030 αποκαλύπτει πλήρως την αδυναμία του ελληνικού κράτους να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές:

Αυτές που οι σύγχρονες χώρες τις έχουν αποκτήσει από τις αρχές του περασμένου αιώνα, ενώ η Ελλάδα δεν κατάφερε να τις δημιουργήσει ακόμα, μετά από τρία ΚΠΣ και δύο ΕΣΠΑ. Σε σχέση μάλιστα με τον 19ο αιώνα η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αφαιρέσει υποδομές, αφού με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχικώς απαξιώθηκε και τελικώς σταμάτησε να λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο που δημιούργησε ο αείμνηστος Χαρίλαος Τρικούπης φιλοδοξώντας να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο απαξιώθηκε επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν να συγκρουστούν με τη συνδικαλιστική συντεχνία που διοικούσε με το αζημίωτο τον ΟΣΕ, θέτοντας τα κοντόφθαλμα συμφέροντα των μελών της πάνω από το κοινό εθνικό συμφέρον. Τελικώς όμως, τη χαριστική βολή στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου την έδωσε η… τρόικα, υιοθετώντας το δόγμα «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι του ΟΣΕ έγιναν ουσιαστικά αργόμισθοι σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, με συνέπεια να συνεχιστεί η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού που υποτίθεται ότι θα ελάφραινε με το κλείσιμο του σιδηροδρομικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Προχθές από την Τρίπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πολύχρονη προσπάθεια του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, άφησε... ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο, με προοπτική να λειτουργήσουν στο μέλλον κι άλλα τμήματα του δικτύου της Πελοποννήσου. Στη Μεσσηνία όμως, πλην του προέδρου του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρου που έθεσε πρόσφατα το θέμα στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, κανένας άλλος δεν ασχολείται με την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Ακόμα και ο κ. Νίκας, που έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη γραμμή Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο, δεν έχει κάνει τίποτα για τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Μεσσηνίας.

Σε κάθε περίπτωση, μεσοπρόθεσμα και χωρίς κανονικοποίηση της μετρικής γραμμής, το τρένο στην Πελοπόννησο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το αυτοκίνητο στη διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα. Μπορεί όμως να λειτουργήσει αφενός ως φθηνό μέσο μεταφοράς προϊόντων (αν και εφόσον διατηρηθεί η μετρική γραμμή Αθήνα - Κόρινθος) και αφετέρου ως προαστιακό μέσο εξυπηρέτησης του πληθυσμού από τη Μεσσήνη μέχρι την Κυπαρισσία. Αν κινηθεί μάλιστα σε όλο το δίκτυο με μέση ταχύτητα 90 χιλιόμετρα την ώρα, όπως θα κινηθεί στη γραμμή Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο, μπορεί να εξυπηρετήσει και τις ταξιδιωτικές ανάγκες σύνδεσης του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με τους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Ολυμπίας.

Υπάρχει όμως πολιτική βούληση για επανεκκίνηση του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μεσσηνία; Η απάντηση μέχρι τώρα είναι αρνητική -και αποκαλύπτει πλήρως το έλλειμμα οράματος για το μέλλον του νομού. Αν υπήρχε ευρωπαϊκό όραμα στο νομό, η Μεσσηνία θα είχε αποκτήσει σύγχρονο προαστιακό σιδηρόδρομο με τα χρήματα του πρώτου ΚΠΣ και δεν θα έκανε… μάγκες τους πολιτικούς που τάζουν υποδομές-«γέφυρες» του περασμένου αιώνα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 14:33

NEWSLETTER