Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 21:16

Η Καλαμάτα μπορεί να γίνει... εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

Η επιτυχία της "Λευκής Νύχτας" στην Καλαμάτα θάμπωσε τους πάντες, και ίσως γι' αυτό οι περισσότεροι ασχολούνται με τα βραχυπρόθεσμα οφέλη αλλά σχεδόν κανένας με τη μακροπρόθεσμη κεφαλαιοποίηση των κερδών αυτών. 

Ετσι, σχεδόν κανένας δεν βλέπει το κίνδυνο να εξανεμιστούν τα κέρδη αν κι άλλες πόλεις μιμηθούν το πείραμα της Καλαμάτας και διοργανώσουν τη δική τους "Λευκή Νύχτα". Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από την Καλαμάτα τέτοια βραδιά είχε διοργανωθεί και στο Ιλιον Αττικής, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Τρίπολη και από τη Θεσσαλονίκη, για βαλκανική μάλιστα "Λευκή Νύχτα". 

Ουσιαστικά υπάρχει ενδεχόμενο σε κάθε νομό να διοργανώνεται μία ή και περισσότερες "Λευκές Νύχτες" το χρόνο, με αποτέλεσμα η γιορτή των εκπτώσεων και της διασκέδασης να έχει τελικά τοπικό χαρακτήρα και συνεπώς να αποφέρει πολύ λιγότερα έσοδα στο ταμείο των επιχειρήσεων, από όσα απέδωσε η νύχτα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Σε κάθε περίπτωση η Καλαμάτα δεν μπορεί να… πατεντάρει τη "Λευκή Νύχτα" - και το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις την επιτυχημένη αυτή συνταγή. 

Το ζητούμενο λοιπόν είναι η μακροπρόθεσμη κεφαλαιοποίηση των κερδών της πρώτης "Λευκής Νύχτας" στην Καλαμάτα, μέσω της αξιοποίησης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της πόλης. Προφανώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά η πρόταση που εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον της πόλης και των επαγγελματιών νομίζω ότι πρέπει να στοχεύει στην ανάδειξη της Καλαμάτας σε... εμπορικό κέντρο της Αττικής. 

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αν τα καταστήματα μένουν ανοιχτά το Σαββατόβραδο και την Κυριακή, είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσουν επισκέπτες από την Αττική που θα θελήσουν να συνδυάσουν τα ψώνια με το μπάνιο τους ή μ' ένα ουζάκι στην Παραλία της Καλαμάτας, συμμετέχοντας έτσι σ' ένα πρωτότυπο γίγνεσθαι που θα λάβει αμέσως δημοσιότητα. Ειδικά αν κάθε Σαββατοκύριακο πεζοδρομείται ολόκληρο το κέντρο της Καλαμάτας, όπως έγινε τη "Λευκή Νύχτα", τα καταστήματα της πόλης θα μετατραπούν αυτομάτως σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, που θα παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να συνδυάσουν κάθε λογής ψώνια αλλά και διασκέδαση. 

Η Καλαμάτα έχει ιδανικό μέγεθος για να γίνει εμπορικό κέντρο της Αθήνας: Διαθέτει πια τον σύγχρονο δρόμο που τη συνδέει με την Αττική, τον αριθμό των καταστημάτων που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων καταναλωτών, καθώς κι ένα παραθαλάσσιο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, ικανό να ικανοποιήσει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές πόλεις που διαθέτουν ένα από τα παραπάνω πλεονεκτήματα... αλλά καμία δεν τα συνδυάζει όλα μαζί. Ο συνδυασμός αυτός είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας, που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο αν θέλουμε να αξιοποιηθούν πλήρως και αποδοτικά οι δυνατότητες της πόλης. 

Αν δεν θέλουν οι επαγγελματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες αυτές... είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Βεβαίως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν τις αξιοποιήσουν αυτοί, θα τις αξιοποιήσει κάποιος άλλος εδώ κοντά, δημιουργώντας παραθαλάσσιο εμπορικό κέντρο σε κάποια περιοχή της Δυτικής Παραλίας, της Μπούκας, της Βελίκας ή της Ανάληψης. Για τη δημιουργία ενός τέτοιου εμπορικού κέντρου δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από 200-300 παραθαλάσσια στρέμματα - και να είστε σίγουροι ότι πολλοί επενδυτές είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν... δωρεάν οι επαγγελματίες του κέντρου της Καλαμάτας. 

Ουσιαστικά, το μόνο που χρειάζεται για να γίνει η Καλαμάτα εμπορικό κέντρο της Αθήνας είναι να αλλάξουν τα ωράρια και οι μέρες λειτουργίας των καταστημάτων. Ετσι, για παράδειγμα, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να μένουν κλειστά τη Δευτέρα όλη μέρα και την Τρίτη το πρωί, ώστε να μπορούν να ανοίγουν το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο μπορούν να ανοίγουν από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ την Κυριακή να ανοίγουν... μετά την εκκλησία, στις 11 το πρωί, και να μένουν ανοιχτά μέχρι τις 9-10 το βράδυ. Ενα τέτοιο ωράριο δημιουργεί μια άλλη πραγματικότητα που μεταξύ άλλων θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Αττικής να συνδυάσουν ψώνια και διασκέδαση στην Καλαμάτα. Αν το ωράριο αυτό συνδυαστεί και με χαμηλές τιμές, θα γίνει της… "Λευκής Νύχτας" - και είναι σίγουρο ότι σύντομα δεν θα υπάρχει ανοίκιαστο μαγαζί στην Καλαμάτα, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις θα θελήσουν να αποκτήσουν ένα εκπτωτικό κατάστημα στην Καλαμάτα για να ξεστοκάρουν το εμπόρευμά τους. Οι παλιοί άλλωστε θα θυμούνται ότι, όταν το πρατήριο της Levi's στην Παραλία της Καλαμάτας έγινε γνωστό πανελληνίως γνωστό για τις χαμηλές τιμές του, "ανάγκασε" όλες τις ανταγωνίστριες εταιρείες να ανοίξουν παράρτημα δίπλα του. Τα παραρτήματα αυτά συνεχίσαν να λειτουργούν ακόμα κι όταν έκλεισε το Levi's. 

Το άνοιγμα των καταστημάτων τα Σαββατοκύριακα θα διαφημίσει αυτομάτως την Καλαμάτα, φέρνοντας αρχικώς από μόνο του τους πρώτους επισκέπτες της πόλης - ώστε να έχουν στη συνέχεια οι επαγγελματίες τα έσοδα για να τη διαφημίζουν, ως το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αττικής. Εκτιμώ μάλιστα ότι στην πρώτη φάση του εγχειρήματος είναι εφικτή η προσέλκυση τουλάχιστον 3.000-5.000 επισκεπτών κάθε Σαββατοκύριακο. Τα κέρδη που θα αποφέρει στο ταμείο των επιχειρήσεων αυτός ο αριθμός, νομίζω ότι μπορούν πολύ εύκολα να τα υπολογίσουν οι επαγγελματίες. Από εκεί και πέρα, με σωστή διαφήμιση του εμπορικού - τουριστικού προορισμού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εφικτή η προσέλκυση ακόμα και 25.000 επισκεπτών κάθε Σαββατοκύριακο. Κι αν νομίζετε ότι 25.000 επισκέπτες είναι πολλοί, οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο... 0,5% των 5 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής. 

 

 

Δεν πιστεύω ότι η παραπάνω αναπτυξιακή πρόταση είναι μοναδική, ούτε και πανάκεια. Απλώς την καταθέτω για να αποδείξω ότι οι επαγγελματίες μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να περιμένουν πελάτες με σταυρωμένα τα χέρια. Μπορούν να κάνουν την Καλαμάτα εμπορικό κέντρο της Αττικής. Θέλουν;

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 10:04