Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 11:25

Οι θέσεις στάθμευσης στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Οι θέσεις στάθμευσης στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας σωστά αναβάθμισε το χώρο στάθμευσης 90 οχημάτων στη Ναυαρίνου, δυτικά της Καρακούση, αφού η μέχρι τώρα εικόνα του δεν ταίριαζε σε μια ευρωπαϊκή πόλη.

Κάποια στιγμή όμως, έστω και μετεκλογικά, θα πρέπει να αρχίσει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τόσο για την αύξηση των θέσεων στάθμευσης στην Παραλία της Καλαμάτας όσο και για την επί πληρωμή χρήση τους. Μέχρι σήμερα οι δημόσιες θέσεις στάθμευσης, πλην του πάρκινγκ του ΝΟΚ, προσφέρονται δωρεάν σε ντόπιους και επισκέπτες -και ταυτόχρονα πολύ λίγα καταστήματα έχουν αποκτήσει ιδιόκτητα πάρκινγκ για τους πελάτες τους.

Μακροπρόθεσμα το πρόβλημα στάθμευσης θα λυθεί μόνο με δημιουργία πολυώροφου πάρκινγκ στο Δημοτικό Στάδιο, το οποίο έτσι κι αλλιώς λόγω έλλειψης… θέσεων στάθμευσης δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα χωρίς να προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα στην παραλιακή ζώνη. Η στήλη έχει προτείνει πολλές φορές να κατασκευάσει ιδιώτης ένα νέο σύγχρονο στάδιο κοντά στον αυτοκινητόδρομο και για αντάλλαγμα να πάρει την εκμετάλλευση του πάρκινγκ που θα δημιουργηθεί στο οικόπεδο του Δημοτικού Σταδίου στην Παραλία. Με αυτή τη μέθοδο το νέο στάδιο και το πάρκινγκ θα το πληρώσουν μόνο οι χρήστες του πάρκινγκ και όχι οι δημότες της Αλαγονίας και του Άρι, που ενδέχεται να μην το χρησιμοποιήσουν ποτέ στη ζωή τους.

Επειδή όμως αυτή η πρόταση δεν εξυπηρετεί ούτε τις ψηφοθηρικές ανάγκες των υποψηφίων ούτε την κυρίαρχη συντηρητική ιδεολογία διατήρησης των συντεχνιακών προνομίων με παράλληλη μεγέθυνση των κρατικών δομών, προφανέστατα θα πρέπει να αναζητηθούν βραχυπρόθεσμες ανάσες, πριν την οριστική λύση του προβλήματος με την ένταξη του δυτικού παραλιακού μετώπου στον ιστό της Καλαμάτας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι για τους ίδιους κοντόφθαλμους λόγους (ψηφοθηρία, συντεχνιακά προνόμια κ.λπ.), δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για μέσο σταθερής τροχιάς που θα συνδέει τις παραλίες με το κέντρο της Καλαμάτας. Ουσιαστικά, υπάρχει μόνο η δυνατότητα ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά κι αυτή θα παραμείνει αναξιοποίητη μέχρι να αποφασίσει κάποιος δήμαρχος να γράψει ιστορία, αδιαφορώντας για την επανεκλογή του. Μέχρι τότε, οι δήμαρχοι απλώς θα… επανεκλέγονται και τα προβλήματα θα μένουν άλυτα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 11:28

NEWSLETTER