Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 12:57

Μία διαδημοτική ΔΕΥΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μία διαδημοτική ΔΕΥΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα

Στις 24 Αυγούστου 2020 ζητούσα συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) γράφοντας επί λέξει:

«Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η Αθήνα των 5 εκατ. κατοίκων εξυπηρετείται μόνο από την ΕΥΔΑΠ, ενώ η Μεσσηνία των 150.000 κατοίκων χρειάζεται 4 ΔΕΥΑ και 2-3 Συνδέσμους Ύδρευσης, με τελικό αποτέλεσμα να διψούν οι Δήμοι Δυτικής Μάνης και Τριφυλίας. Μήπως ήρθε η ώρα των συγχωνεύσεων, ώστε σε κάθε νομό να λειτουργεί μία ΔΕΥΑ, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και καλύτερα αποτελέσματα;».

Στις 24 Μαρτίου 2023 σχολίαζα το ίδιο θέμα και την αδιαφορία των τοπικών αρχόντων για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, μέσω της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ: «Πόσες ΔΕΥΑ χρειάζεται να λειτουργούν στη Μεσσηνία των 150.000 κατοίκων, όταν η Αττική των 5 εκατ. κατοίκων εξυπηρετείται από μία και μόνο επιχείρηση, την ΕΥΔΑΠ; Όποιος βρει τη σωστή απάντηση κερδίζει μία έμμισθη θέση προέδρου σε ΔΕΥΑ. Οι υπόλοιποι μπορούμε να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε μέσω Skype με συγγενείς και φίλους που εργάζονται στην Ευρώπη, επειδή στην Ελλάδα οι αιρετοί ενδιαφέρονται κυρίως για τις έμμισθες θέσεις στα διοικητικά συμβούλια του ευρύτερου δημόσιου τομέα».  

Νωρίτερα, με αφορμή μια ανόητη δημόσια συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού, είχα γράψει: «Ελπίζουμε να μπει οριστικό τέλος και στην ανούσια συζήτηση για ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μείωση της τιμής τους. Κατά την ταπεινή μου άποψη σε κάθε νομό πρέπει να λειτουργεί μία μόνο Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στη θέση των σημερινών ΔΕΥΑ και Συνδέσμων Ύδρευσης. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση αφενός στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και αφετέρου στην περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος, με αναβάθμιση των μονάδων βιολογικού καθαρισμού και χρήση του καθαρισμένου από τα λύματα νερού στην άρδευση. Ειδικά στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού θα πρέπει να εγκαταλειφθεί σταδιακά ο καθαρισμός του με χλώριο και να δημιουργηθούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας του με όζον και ακτίνες UV, σαν αυτές που διαθέτει το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Τέλος θα πρέπει να υπάρχει δωρεάν παροχή πόσιμου νερού στους δρόμους όλων των τουριστικών προορισμών, ώστε να μειωθεί η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών. Μεγάλοι στόχοι; Απλώς ασυνήθιστοι για άρχοντες εθισμένους στις αναπλάσεις και σε ψηφίσματα για κρατικές ενισχύσεις».

Δεν τα υπενθυμίζω όλα αυτά για να ευλογήσω τα γένια μου επειδή επιχειρώ να βάλω στην πολιτική ατζέντα θέματα που δεν τολμά να συζητήσει η τοπική πολιτική ηγεσία. Τα υπενθυμίζω για να τονίσω την ανάγκη δημιουργίας μίας ΔΕΥΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς είναι ανέφικτη η λειτουργία ΔΕΥΑ σε επίπεδο Περιφέρειας χωρίς ουσιαστική περιφερειακή ενοποίηση (οργανωτική, διοικητική, οικονομική κ.λπ.) -και κυρίως χωρίς περιφερειακή συνείδηση. Αν επιχειρηθεί για ακόμα μια φορά να μπει το κάρο μπροστά από το άλογο, για εισπρακτικούς και μόνο λόγους, η απόπειρα θα αποτύχει πλήρως με ολέθριες συνέπειες. Σε τελική ανάλυση, ας δημιουργηθεί μία ενιαία περιφερειακή εισπρακτική για όλες τις ΔΕΥΑ, που θα διατηρήσουν σε επίπεδο νομού τη διοικητική και κυρίως την τεχνική αυτοτέλειά τους.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

 


NEWSLETTER