Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 11:36

Ο κατακερματισμός της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ο κατακερματισμός της Πελοποννήσου

Η πρόταση για δημιουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε Περιφέρεια δείχνει ότι η κυβέρνηση αγνοεί σε μεγάλο βαθμό τον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κατακερματισμό που θέτει εμπόδια στην περιφερειακή ενοποίηση, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να είναι ανέφικτη η λειτουργία ιδιωτικών ή δημόσιων περιφερειακών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι βουλευτές εξακολουθούν να εκλέγονται σε νομαρχιακές Περιφέρειες και, επειδή δεν έχουν κανένα πολιτικό όφελος, σπανίως ασχολούνται με θέματα άλλων νομών της Περιφέρειας. Προφανέστατα όμως, κανένα κόμμα δεν θέλει να αλλάξει τις Περιφέρειες των εθνικών εκλογών, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα διοικητικά όρια των δήμων και των Περιφερειών. Γι’ αυτό οι Περιφέρειες συνεχίζουν να λειτουργούν περισσότερο ως άθροισμα περιφερειακών ενοτήτων (πρώην νομών) και ελάχιστα ως ενιαίες οντότητες με κοινό προσανατολισμό και στόχους.

Ειδικά όμως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει και έλλειμμα περιφερειακής συνείδησης. Γι’ αυτό σπανίως θα ακούσεις έναν Μεσσήνιο ή έναν Κορίνθιο να δηλώνει Μοραΐτης. Ο δε Αχαιός ανήκει έτσι κι αλλιώς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άρα κινδυνεύει να πάει… κατηγορούμενος για ψευδή δήλωση αν δηλώσει Πελοποννήσιος. Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Πελοπόννησο, ο Χανιώτης και ο Ηρακλειώτης νιώθουν ότι είναι πρώτα από όλα Κρητικοί. Έτσι γίνεται πιο εύκολη η μεγέθυνση των κρητικών επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο και η προώθηση των κρητικών προϊόντων στην υπόλοιπη εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, ελάχιστοι κάτοικοι ενός νομού της Περιφέρειας Πελοποννήσου γνωρίζουν τα προβλήματα ή τα προϊόντα των γειτονικών περιφερειακών ενοτήτων -και ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν τους οικισμούς των περιφερειακών ενοτήτων που δεν συνορεύουν με το νομό κατοικίας τους. Αν λοιπόν ρωτήσεις τον μέσο Μεσσήνιο πού πέφτει το Μελίσσι Κορινθίας, είναι πιθανότερο να αρχίσει να ψάχνει κυψέλες, παρά να αναζητήσει τον οικισμό στην παραθαλάσσια ζώνη από την οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Α8. Αν επίσης ρωτήσεις τον μέσο Κορίνθιο πού είναι ο Άγιος Φλώρος Μεσσηνίας, είναι πιθανότερο να τον αναζητήσει στον Συναξαριστή, παρά να ψάξει στο χάρτη τον οικισμό του Δήμου Καλαμάτας. Μέσα σε αυτό το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, η προσπάθεια δημιουργίας περιφερειακής ΔΕΥΑ είναι καταδικασμένη να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει.

Βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα παροχής κινήτρων, με στόχο να επιτευχθεί γενικότερα η περιφερειακή ενοποίηση της Πελοποννήσου. Αλλά προφανέστατα αυτό είναι άλλο θέμα, για το οποίο όμως δεν συζητούν οι κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτικοί εταίροι και αντίπαλοι.


NEWSLETTER