Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 12:38

Ολυμπιακοί Αγώνες σε Ολυμπία ή Αθήνα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ολυμπιακοί Αγώνες σε Ολυμπία ή Αθήνα;

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» για την προοπτική μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, σε μια κανονική Περιφέρεια θα κινητοποιούσε όλες τις τοπικές δυνάμεις για επιστροφή των Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως δεν είναι… κανονική Περιφέρεια και για αυτό η ηγεσία της ασχολείται κυρίως με λιτανείες και υπογραφές για να μην αφαιρεθεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες. Κανονική Περιφέρεια δεν είναι ούτε η Δυτική Ελλάδα στην οποία ανήκει η Αρχαία Ολυμπία, καθώς οι Αχαιοί και οι Ηλείοι έχουν απεμπολήσει χωρίς αντίσταση την πελοποννησιακή ιστορική τους ταυτότητα.

Και φυσικά μόνο με λιτανείες και λακκούβες δεν ασχολούνται αποκλειστικά οι πολιτικοί. Με λιτανείες και λακκούβες ασχολείται και η οικονομική και πνευματική ηγεσία της Πελοποννήσου που αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων θέτοντας πάντα χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ουσιαστικά δεν υπάρχου στην Πελοπόννησο αιρετοί που θα θέτουν σε όλους τους επίσημους επισκέπτες (αρχηγούς κρατών, υπουργούς πρεσβευτές, διπλωμάτες, εκκλησιαστικούς παράγοντες, καλλιτέχνες κ.λ.π.) το αίτημα επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν υπάρχουν επίσης στην Πελοπόννησο οικονομικοί παράγοντες για να στηρίξουν το αίτημα της μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Εννοείται ότι και η τοπική πνευματική ηγεσία όταν δεν βγάζει το παντεσπάνι της με διδακτορικά ασχολείται με τη διατήρηση των προνομιών της επειδή είναι ανίκανη να επιβιώσει σε ένα εξωστρεφές περιβάλλον.

Έτσι και αλλιώς η ηγεσία της Πελοποννήσου δείχνει ανίκανη να αντιληφθεί ότι αργά ή γρήγορα οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα επειδή είναι δυσβάστακτο το κόστος διεξαγωγής τους, κάθε φορά από διαφορετική πόλη. Μέσα σε αυτό περιβάλλον παρακμής η Πελοπόννησος μάλλον θα παρακολουθήσει με απάθεια την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην… Αθήνα και θα αρκεστεί στα λίγα ψίχουλα που θα πάρει για αντίδωρο από την Αττική. Έτσι και αλλιώς πολλοί ταγοί της Πελοποννήσου μένουν μόνιμα στην Αθήνα και θεωρούν το Μοριά αγρόκτημα της Αττικής.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER