Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 13:06

«Μικρό Ελληνικό» στη Ρόδο, ακινησία στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

«Μικρό Ελληνικό» στη Ρόδο, ακινησία στην Καλαμάτα

Στο protothema.gr διαβάσαμε την εξής είδηση: «Ένα “μικρό Ελληνικό” θα αναδυθεί τα επόμενα χρόνια στη Ρόδο.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φιλόδοξο project το οποίο έχει στα σκαριά η "Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.". Πρόκειται για μια επένδυση που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ και υπόσχεται να μεταμορφώσει την ευρύτερη περιοχή της μαρίνας, που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης της Ρόδου, σε high-end τουριστικό πόλο υψηλών προδιαγραφών, αναβαθμίζοντας καθοριστικά το τουριστικό προϊόν του Νησιού των Ιπποτών, ιδιαίτερα στο ανερχόμενο κομμάτι των επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.

To master plan της επένδυσης -διά χειρός του φημισμένου αρχιτεκτονικού κολοσσού Benoy σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο "Μητακίδη και Συνεργάτες"- προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύνθετου έργου με πολυτελείς βίλες και κατοικίες, εμπορικό κέντρο, καταστήματα, yachting club, ξενοδοχείο, μέχρι ελικοδρόμιο και υδατοδρόμιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα η μαρίνα, το 2009 ήταν ακόμη βράχια και το 2016 διαμορφώθηκε, μετά από επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε μία από τις καλύτερες και πλέον σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου. Από το 2019 η "Μαρίνες Ρόδου Α.Ε." έχει περάσει στον έλεγχο ισχυρού fund αμερικανοκυπριακών συμφερόντων, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή βάση για το απαιτητικό νέο εγχείρημα. Με βάση το master plan της επένδυσης, προβλέπεται η δημιουργία 5 «πύργων» κατοικιών, εκ των οποίων οι τρεις θα είναι 8 ορόφων και οι άλλοι δύο 4 ορόφων, 13 διώροφων μεζονετών και 22 πολυτελών βιλών. Όσον αφορά τις εμπορικές χρήσεις, εκτός από τα υφιστάμενα κτήρια, προβλέπεται η δημιουργία νέων χώρων για καταστήματα και γραφεία, ξενοδοχείο, yachting club 4 ορόφων, ενώ η δυναμικότητα της μαρίνας θα φτάσει στις 620 θέσεις, από μικρά σκάφη μέχρι υπερπολυτελή γιοτ των 100 μέτρων».

Αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη, επένδυση θα μπορούσε να γίνει και στην Καλαμάτα, αν μαζί με τη μαρίνα της πόλης παραχωρείτο σε ιδιώτη τόσο το λιμάνι όσο και τα γειτονικά παραθαλάσσια 48 στρέμματα στον Κορδία που μένουν αναξιοποίητα. Δυστυχώς όμως η πολιτική ηγεσία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ασχολείται μόνο με λιτανείες και συλλογές… αναξιοποίητων ακινήτων, επειδή φοβάται τις μεγάλες επενδύσεις. Για αυτό θα νοικιάσουν τη μαρίνα για ψίχουλα, θα περιμένουν αιώνια την αναθεώρηση του μάστερ πλαν για το λιμάνι και στα 48 στρέμματα του Κορδία θα κάνουν βόλτες μόνο οι… γλάροι.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Σ.Σ Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου στα 48 παραθαλάσσια στρέμματα του Κορδία τον Ιούλιο του 2019.