Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 11:13

Η Μεσσηνία δεν σώζεται με μελέτες και αναπλάσεις

Γράφτηκε από τον

Η Μεσσηνία δεν σώζεται με μελέτες και αναπλάσεις

Οι πολιτικοί της Μεσσηνίας, όπως και οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο σύνθλιψης των παραγωγικών δυνάμεων στις συμπληγάδες της οικονομικής στασιμότητας και της δημογραφικής συρρίκνωσης.

Για αυτό προφανώς συνεχίζουν ανέμελοι να περιοδεύουν από πανηγύρι σε πανηγύρι και να υπόσχονται για χιλιοστή φορά όσα διεκδικούσαν οι κοινοτάρχες της δεκαετίας του 1950. Στην πραγματικότητα οι πολιτικοί της Μεσσηνίας, όπως και οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν το όχημα του παλαιοκομματισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα. Σε αντίθεση μάλιστα με τους παλιότερους λαϊκιστές πολιτικούς, που γνώριζαν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά αδιαφορούσαν, επειδή προωθούσαν μόνο τα οικογενειακά τους συμφέροντα, πολλοί σύγχρονοι αιρετοί αιθεροβατούν μεταξύ αφέλειας και υπέρμετρου ναρκισσισμού. Έτσι και αλλιώς δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που πιστεύουν ότι πραγματικά θα καταφέρουν όσα δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί τους ακολουθώντας μάλιστα τις ίδιες μεθόδους, που οδήγησαν τόσο στη χρεοκοπία του 2010 όσο και στη βαθιά ύφεση που ακολούθησε.

Στη Μεσσηνία λοιπόν δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που πιστεύουν πραγματικά ότι δεν χρειάζονται τεράστια άλματα αφενός για να βγει ο νομός από τον βάλτο της οικονομικής στασιμότητας και αφετέρου για να ανακοπεί ο ρυθμός δημογραφικής συρρίκνωσης, που απειλεί να ερημώσει την ύπαιθρο. Η Μεσσηνία όμως χρειάζεται πρώτα από όλα να αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσει δυναμικά ειδικά μέτρα για την επιβίωσή της. Αν οι Μεσσήνιοι συνεχίσουν να ζητούν μόνο διορισμούς στο Δημόσιο και δρόμο για το χωριό τους, πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες μιας μεγάλης τοπικής καταστροφής, μπροστά στην οποία οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας του 2010 θα μοιάζουν με απαλό χάδι πριν το χαστούκι.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση δεν αλλάζει με αναπλάσεις, βελτιώσεις δρόμων και έργα άρδευσης. Ούτε καν ο εκσυγχρονισμός του Αερολιμένα Καλαμάτας δεν είναι πλέον ικανός να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η μεσσηνιακή οικονομία, για να μπει στην τροχιά του 21ου αιώνα. Προσωπικά εκτιμώ ότι υπάρχει ελπίδα μόνο αν η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος χαρακτηριστούν Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη και ταυτόχρονα δοθούν πραγματικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση με νέα συνένωση δήμων και Περιφερειών. Οι πολιτικοί όμως πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο με… μελέτες.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 11:19
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μελέτες και παραμύθια για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος