Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 10:17

Αναδιάρθρωση με έναν νόμο και μέρα μεσημέρι

Γράφτηκε από τον

Αναδιάρθρωση με έναν νόμο και μέρα μεσημέρι

Επειδή οι Έλληνες πολιτικοί ξέρουν να πωλούν… νοσταλγία, με κάθε αφορμή θυμίζουν στους ψηφοφόρους την αγροτική καταγωγή τους και υπόσχονται αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα με ένα σχέδιο που θα εκπονηθεί μέρα μεσημέρι.

Εννοείται ότι οι πάνσοφοι γραφειοκράτες που θα εκπονήσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα αγνοήσουν επιμελώς όλα τα στατιστικά στοιχεία και θα αυτοσχεδιάσουν λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις ψηφοθηρικές ανάγκες της εκάστοτε εξουσίας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι με τα στατιστικά στοιχεία ασχολούνται μόνο οι «κουτόφραγκοι», επειδή δεν έχουν ήλιο να πάνε βόλτα. Στην Ελλάδα έχουμε λιακάδα και για αυτό μεταξύ άλλων οι τοπικές κοινωνίες απέρριψαν χωρίς συζήτηση το σχέδιο των Ολλανδών για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας. Εννοείται ότι στο πλευρό τους οι Θεσσαλοί έχουν όλους τους απόγονους των κοτζαμπάσηδων, που θεωρούν τις δυτικές μεθόδους επικίνδυνες για την κατεστημένη τάξη πραγμάτων στις επαρχίες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ας δούμε όμως τι λένε τα στοιχεία των κουτόφραγκων για την ελληνική γεωργία, προκειμένου να εξετάσουμε αν είναι εφικτή μια αναδιάρθρωση ή αν ο πρωτογενής τομέας θα καταρρεύσει, επειδή κανένας (και όταν λέμε κανένας, εννοούμε κανένας) πολιτικός δεν τολμά να συγκρουστεί με τα συμφέρονται που λυμαίνονται τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Eurostat, στην Ελλάδα υπάρχουν 530.680 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, από τις οποίες το 63,6% έχει έσοδα μικρότερα από 8.000 ευρώ. Μόνο το 3,5% των διαχειριστών έχει ηλικία μικρότερη των 35 ετών, ενώ το 64,8% των διαχειριστών έχει ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών.

Περιμένω λοιπόν με αγωνία τον… σύνεδρο που ευαγγελίζεται τη γεωργία ακριβείας και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεταιριστικών δράσεων, να πάει στην Κάτω Ραχούλα και να πει στον 78χρονο καλλιεργητή ελιών να σταματήσει να ποτίζει μέρα - νύχτα τις ελιές, γιατί πρέπει να εξοικονομήσουμε νερό λόγω της κλιματικής κρίσης. Αν δεν τον πατήσει με το τρακτέρ (ο καλλιεργητής τον… σύνεδρο) τότε ο διασωθείς έχει δύο επιλογές: α) Να τα κονομήσει συνεχίζοντας να μιλά σε συνέδρια για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα ή β) να αντιληφθεί την ελληνική πραγματικότητα και να φύγει στο εξωτερικό. Έτσι δεν είναι… σύνεδροι;

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός