Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 11:49

Η μεσσηνιακή οικονομία στα δίχτυα του κρατισμού

Γράφτηκε από τον

Η μεσσηνιακή οικονομία στα δίχτυα του κρατισμού

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, άρχισε να παραθέτει διάφορα άλλα στοιχεία, για να αποδείξει ότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι υψηλότεροι από τους μισθούς της Βουλγαρίας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με σκοπό να μπερδέψουν τον μέσο πολίτη, που δεν έχει γνώσεις Στατιστικής και Πολιτικής Οικονομίας, παρέθεσαν στοιχεία για τον κατώτατο μισθό και τις καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει τον 11ο κατώτατο μισθό στην ΕΕ μεταξύ 22 χωρών και βρίσκεται στην 21η θέση ως προς τις δαπάνες κατανάλωσης των πολιτών. Δεν είπαν όμως ούτε ότι η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ιταλία δεν έχουν κατώτατο μισθό, ούτε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ξεπερνά μόνο τη Βουλγαρία.

Είναι προφανές ότι τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, αντί να εξηγήσουν με πειστικά επιχειρήματα τους λόγους υστέρησης της ελληνικής οικονομίας και κυρίως γιατί μας ξεπέρασαν οι υπανάπτυκτες πρώην κομμουνιστικές χώρες Πολωνία, Τσεχία, Λιθουανία, Σλοβενία, Εσθονία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λετονία και Κροατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 η Μεσσηνία είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 12.004 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 43% του ευρωπαϊκού και στο 70% του ελληνικού. Κανένας όμως δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί η μεσσηνιακή οικονομία έχει αυτά τα χάλια, ενώ οι πρώην κομμουνιστικές οικονομίες έχουν βελτιώσει το εισόδημα των πολιτών τους. Εννοείται ότι οι τοπικές αρχές της Μεσσηνίας δεν έχουν στοιχεία ούτε για τον κατώτατο μισθό ούτε για τις καταναλωτικές δαπάνες στον νομό.Καταφανέστατα έχουν άλλες προτεραιότητες και τις δείχνουν στα πανηγύρια και στα εγκαίνια ασήμαντων έργων.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην αφήνουμε περιθώρια παρερμηνείας, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν περιμένουμε απαντήσεις από όσους πιστεύουν ακόμα ότι η ανάπτυξη θα έρθει με περισσότερους διορισμούς στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ζητάμε απαντήσεις από όσους έχουν αντιληφθεί ότι ο κρατισμός οδηγεί σε στασιμότητα και κατάρρευση, ενώ η απελευθέρωση της οικονομίας οδηγεί στην ανάπτυξη. Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες. Ξέρουμε ότι οι περισσότεροι δεξιοί και αριστεροί Μεσσήνιοι τρέχουν πίσω από όποιον τάζει περισσότερα ρουσφέτια και ψηφίζουν όποιον πλειοδοτεί σε υποσχέσεις για τη μεγέθυνση του κρατικού τομέα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 11:58