Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 20:33

Ανάγκη ανανέωσης της Λευκής Νύχτας στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Ανάγκη ανανέωσης της Λευκής Νύχτας στην Καλαμάτα

«Ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε το 2013, στη μέση της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, την πρώτη Λευκή Νύχτα, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία γεμίζοντας χρήματα τα σχεδόν άδεια ταμεία πολλών εμπορικών επιχειρήσεων.

Η επιτυχημένη διοργάνωση αντιγράφηκε από πολλούς δήμους της Πελοποννήσου και της Ελλάδας, επειδή προφανώς οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αντιλήφθηκαν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αν ανοίξουν και μια θερινή νύχτα. Ειλικρινά δεν γνωρίζω τα οικονομικά αποτελέσματα της Λευκής Νύχτας στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά σίγουρα δεν είναι αρνητικά, αφού η εκδήλωση μετεξελίχθηκε σε ετήσιο θεσμό. Αδιαμφισβήτητα όμως, τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, από την οικονομική πίτα της Λευκής Νύχτας η εστίαση και η ψυχαγωγία αποσπούν τη μερίδα του λέοντος, αφήνοντας τα μικρότερα κομμάτια στην εμπορική κοινότητα. Σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη της εμπορικής κοινότητας, η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος οφείλεται στο χαμηλό εισόδημα των καταναλωτών και άρα δεν υπάρχει περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις. Η άποψη αυτή όμως, αν και εδράζεται στην οικονομική πραγματικότητα των χαμηλών εισοδημάτων, είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη από τους καταναλωτές, που προτιμούν να δαπανήσουν 9,5 ευρώ για κάθε κοκτέιλ που θα πιούν παρά να μπουν σε εμπορικό κατάστημα. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών κατά τη διάρκεια και της φετινής Λευκής Νύχτας στην Καλαμάτα κατέκλυσε τα ακριβά καταστήματα εστίασης, στα οποία ο μέσος λογαριασμός μιας τετραμελούς παρέας ξεπερνά τις περισσότερες φορές τα 100 ευρώ.

Με απλά λόγια: Οι περισσότεροι καταναλωτές ιεραρχώντας τις ανάγκες τους δαπανούν χρήματα στην εστίαση και την ψυχαγωγία, επειδή προφανώς δεν έχουν επαρκή κίνητρα για να διαβούν το κατώφλι των εμπορικών καταστημάτων. Από εδώ και πέρα μόνο η εμπορική κοινότητα είναι αρμόδια να αποφασίσει αν θα δώσει περαιτέρω κίνητρα στους καταναλωτές για να αυξήσουν τις αγορές τους τη Λευκή Νύχτα, ή αν θα παρακολουθεί απαθής τους ντόπιους και τους επισκέπτες να ξοδεύουν τα χρήματά τους στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας».

Αυτά επισημάναμε πέρυσι μετά τη Λευκή Νύχτα και το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε φέτος είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουν σοβαρά για το χρόνο διεξαγωγής της εκπτωτικής γιορτής, ώστε να μην σηματοδοτεί μεταξύ άλλων το τέλος της σεζόν για την παραλιακή ζώνη. Κατά την ταπεινή μου άποψη έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητηθεί η διοργάνωση ενός Λευκού Σαββατοκύριακου με πραγματικά μεγάλες εκπτώσεις. Από την άλλη, αν οι έμποροι δεν έχουν πρόβλημα και αρκούνται σε ρόλο κομπάρσου, προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να συνεχιστεί το νυχτερινό πανηγύρι με όποιο όνομα θέλουν οι διοργανωτές του.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός