Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 14:03

Γιατί η Μεσσηνία δεν θα γίνει ποτέ... Ελβετία

Γράφτηκε από τον

Γιατί η Μεσσηνία δεν θα γίνει ποτέ... Ελβετία

Με αφορμή τη διάθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ας δούμε με παραδείγματα από την Ελβετία πώς θα μπορούσε να γίνει οικολογική και συνάμα οικονομικά συμφέρουσα δραστική μείωση της καύσιμης ύλης.

Σύμφωνα λοιπόν με τη lauditoire.ch: «Τα πρόβατα του Πανεπιστημίου της Λοζάνης (UNIL) κουρεύουν τους χώρους πρασίνου για περισσότερα από τριάντα χρόνια και έχουν γίνει οι μασκότ της πανεπιστημιούπολης. Λειτουργούν κυρίως ως οικολογικά χλοοκοπτικά και αποτελούν σύμβολο βιοποικιλότητας και βιωσιμότητας στην πανεπιστημιούπολη. Εισήχθησαν στην πανεπιστημιούπολη τη δεκαετία του 1990, μετά από ένα οικονομικό σχέδιο από την Πολιτεία του Vaud. Τα πρόβατα αρχικά είχαν στόχο να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες. Το πανεπιστήμιο επέλεξε τότε να μην ανανεώσει τις θέσεις κηπουρού και να τις αντικαταστήσει με πρόβατα, μια φθηνότερη επιλογή από τα μηχανήματα. Σε αντάλλαγμα, οι βοσκοί, που έγιναν υπάλληλοι του UNIL, ανέλαβαν τη συντήρηση του αχανούς χλοοτάπητα της πανεπιστημιούπολης και φρόντισαν για τη συντήρηση του κοπαδιού. Η κύρια λειτουργία των προβάτων είναι επομένως να «κουρεύει το γκαζόν». Αφού ολοκληρώσουν τον ρόλο τους ως χλοοκοπτικών, προορίζονται και για κατανάλωση. Το μαλλί, που επίσης συλλέγονταν, χρησιμοποιούνταν με διάφορους τρόπους για φοιτητικά έργα, μονώσεις σπιτιών ή κατασκευή παπλωμάτων».

Διαβάζουμε επίσης στην arcinfo.ch: «Από την 1η Ιουνίου (σ.σ.2015) τα πρόβατα Skudde, μια αρχαία φυλή ζώων, θα βόσκουν μέρος των αναχωμάτων που βρίσκονται κατά μήκος των σιδηροτροχιών για να βοηθήσουν στη συντήρησή τους. Το CFF (σ.σ. Ελβετικοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι) επέλεξε αυτά τα ζώα για να διατηρήσει μέρος των αναχωμάτων που βρίσκονται στην άκρη των σιδηροτροχιών, ανέφερε η πρώην ομοσπονδιακή αρχή σε Δελτίο Τύπου. Ένα κοπάδι προβάτων καλύπτει μια έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ βόσκουν για σχεδόν 22 ώρες την ημέρα. Πλεονέκτημα έναντι του χλοοκοπτικού που καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά του, επιλέγει προσεκτικά τα βότανά του. Επιπλέον, τα πρόβατα δεν βλάπτουν το γρασίδι ή τη βλάστηση, σημειώνει η πρώην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Αν προτείνουμε στη Μεσσηνία να επιδοτηθεί η υπαίθρια κτηνοτροφία αντί να δοθούν χρήματα σε εργολάβους για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ξέρουμε ότι θα ακούσουμε πως δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα. Αυτά γίνονται μόνο στην Ελβετία. Για αυτό και η Ελβετία είναι πλούσια και η Μεσσηνία φτωχή.

 Σ.Σ. Στη φωτογραφία από τη lauditoire.ch: Πρόβατα βόσκουν στον κήπο του Πανεπιστημίου της Λοζάνης

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός