Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 14:08

Στην Πελοπόννησο «όλα στραβά γινήκανε και όλα είν’ ωραία»

Γράφτηκε από τον

Στην Πελοπόννησο «όλα στραβά γινήκανε και όλα είν’ ωραία»

Τα στοιχεία της Eurostat για τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό αποτελούν κόλαφο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Δυστυχώς, όμως, η πολιτική ηγεσία της αποφεύγει να παραδεχτεί την πραγματικότητα, για να μην στενοχωρήσει τα πολιτικά και επιχειρηματικά τζάκια, που οδήγησαν το 2023 την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανάμεσα στις 20 Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Θεωρητικά, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός δεν έχει κανένα συμφέρον να χρεωθεί τα λάθη των προκατόχων του και της πολιτικής που ασκήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη θέση του ένας ορθολογιστής πολιτικός θα τραβούσε μια κόκκινη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, καταγράφοντας τα λάθη και τις παραλείψεις, ώστε να μπορέσει να τα διορθώσει. Τελικώς, όμως, αποδεικνύεται ότι ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός είναι δέσμιος του παρελθόντος και των πολιτικών που οδήγησαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανάμεσα στις 20 φτωχότερες Περιφέρειες της ΕΕ. Αποφεύγοντας να καταγράψει τα λάθη του παρελθόντος, αφενός δίνει συγχωροχάρτι στους αιρετούς που τα διέπραξαν και αφετέρου δίνει «πράσινο φως» για τη συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής που ευθύνεται για τη φτώχεια και τη δημογραφική συρρίκνωση.

Ουσιαστικά, ο κ. Πτωχός έχει κάνει δόγμα τους στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου «όλα στραβά γινήκανε και όλα είν’ ωραία». Η πολιτική, όμως, δεν είναι συναυλία για μύστες του ορφισμού. Η πολιτική στη δημοκρατία διαπνέεται από το απολλώνιο πνεύμα της διαφάνειας και του ορθολογισμού. Για αυτό, όποιος επιχειρεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, για την επικίνδυνη πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν ευθύνονται μόνο οι αντιπεριφερειάρχες ή οι πρώην περιφερειάρχες, που κάνουν πολιτική καριέρα με απευθείας αναθέσεις και διανομή επιδοτήσεων σε κρατικοδίαιτους συλλόγους. Φταίνε πρωτίστως τα πελοποννησιακά πολιτικά τζάκια, που κρατούν δέσμια την Περιφέρεια στην προνεωτερική εποχή της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας και των ρουσφετιών, ακόμα και για τα χειρουργεία των νοσοκομείων. Από την πρώτη στιγμή, ο κ. Πτωχός είχε δύο επιλογές: α) Να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με τα πολιτικά τζάκια και να γράψει ιστορία, β) να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα. Μέχρι τώρα, φοβάται να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, για να μη στενοχωρήσει τα πολιτικά τζάκια.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός