Δευτέρα, 12 Μαϊος 2014 11:46

Από τον Νέο Πανιώνιο στη... Νέα Ελλάδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

«Η μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών ήταν και παραμένει η "εξυγίανση μέσω πτώχευσης". Σύμφωνα με αυτή την ευρηματική μέθοδο, όταν μια ομάδα χρεοκοπήσει, δημιουργείται στη θέση της μια νέα, απαλλαγμένη από τα χρέη, η οποία έχει απλώς... λίγο διαφορετικό όνομα. Ετσι δημιουργήθηκαν ο "Νέος Πανιώνιος" και η νέα "Παναχαϊκή 2005". 

Με αυτό τον τρόπο πήγε να δημιουργηθεί και η... "Νέα Ολυμπιακή", αλλά μας πήραν χαμπάρι οι κουτόφραγκοι και η δουλειά χάλασε την τελευταία στιγμή. Με αυτό τον τρόπο όμως θα δημιουργηθούν οι νέες επιχειρήσεις αύριο. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν αύριο δείτε το "Νέο Αλτερ" ή το πρόγραμμα του Αλτερ στο "Εξτρα 3 και 4 και 5 παιδιά του Πειραιά". Μην εκπλαγείτε αν δείτε τη "Νέα Ελευθεροτυπία" και το "Νέο Βήμα". Μην εκπλαγείτε γενικώς αν δείτε την επιχείρηση της διπλανής πόρτας να κηρύσσει πτώχευση και να... συνεχίζει να λειτουργεί με νέο όνομα αλλά χωρίς χρέη. Το ποδόσφαιρο έδειξε το δρόμο στην πραγματική οικονομία, και η παραοικονομία τον... ακολουθεί». 

Αυτά έγραφα σε αυτήν εδώ τη στήλη το Δεκέμβριο του 2011, και κλείνοντας το άρθρο προέβλεπα: «Πώς θα σωθεί η Ελλάδα; Θα κηρύξει πτώχευση κι έπειτα θα ονομαστεί... Νέα Ελλάδα». 

Τελικώς η πρόβλεψη αυτή δεν θα επαληθευτεί γιατί πρόλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και κατοχύρωσε το όνομα '"Νέα Ελλάδα" για να μετονομάσει τη... Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να την απαλλάξει από χρέη ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ. Κάπως έτσι θα απαλλαγεί από σχεδόν ισόποσα χρέη και το ΠΑΣΟΚ, αποκτώντας το όνομα "Ελιά" ή μεταναστεύοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μη θυμίζει στους λωτοφάγους τα δάνεια που έπαιρνε η ηγεσία του κόμματος για να μπορεί να δίνει δωρεάν εισιτήρια της Ολυμπιακής στους ετεροδημότες ψηφοφόρους.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα τιμωρηθεί κανένας για τα κομματικά θαλασσοδάνεια - και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου τελικώς θα κληθούν τα συνήθη υποζύγια να πληρώσουν, όπως πληρώνουν τα χρέη όλων των προβληματικών ή πτωχευμένων επιχειρήσεων. Κάπως έτσι άλλωστε τα συνήθη υποζύγια είχαν αναλάβει ήδη από τη δεκαετία του 1970 τις προβληματικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, και συνέχισαν να τις χρηματοδοτούν μέχρι να τελειώσουν τα... δανεικά. Υπενθυμίζουμε ότι τις πρώτες κρατικοποιήσεις προβληματικών ιδιωτικών επιχειρήσεων τις έκανε ο "εθνάρχης" Κωνσταντίνος Καραμανλής, "εθνικοποιώντας" την Ολυμπιακή, την Εμπορική Τράπεζα  και τα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο. Στη συνέχεια ο Ανδρέας Παπανδρέου "κοινωνικοποίησε", εκτός από τις ήδη "εθνικοποιημένες", κι άλλες προβληματικές επιχειρήσεις που θα έπρεπε να είχαν πτωχεύσει χωρίς δεύτερη συζήτηση, αφού δεν είχαν καμία προοπτική ανάπτυξης. Πολλές από αυτές κρατήθηκαν στη ζωή με δανεικά και φόρους, όπως για παράδειγμα η Πειραϊκή-Πατραϊκή, μέχρι να βάλουν οριστικό λουκέτο. Αλλες πάλι "εξυγιάνθηκαν" και μισοπουλήθηκαν (π.χ. Εμπορική Τράπεζα) ή πουλήθηκαν (π.χ. Ολυμπιακή) σε ιδιώτες, απαλλαγμένες από τα χρέη. Εννοείται ότι τόσο τα χρέη όσο και τις πρόωρες συντάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού τα ανέλαβαν -ποιοι άλλοι;- τα συνήθη υποζύγια. 

Το σύστημα «κρατικοποίηση των ζημιών και ιδιωτικοποίηση των κερδών» καλά κρατεί εδώ και μισό αιώνα, αλλά το «μεγάλο κόλπο» δεν έγινε ούτε τη δεκαετία του 1970 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή ούτε τη δεκαετία του 1980 επί Ανδρέα Παπανδρέου: Στήθηκε το 2008 με τη χρεοκοπία των τραπεζών και συνεχίζεται ξεδιάντροπα μέχρι σήμερα, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τραπεζίτες που άλλοτε διοικούν ιδιωτικά και άλλοτε κρατικά πιστωτικά ιδρύματα. 

Μέχρι το 2008, οι τραπεζίτες αυτοί μοίραζαν θαλασσοδάνεια σε ιδιώτες και στο αδηφάγο ελληνικό κράτος. Παράλληλα διαβεβαίωναν τους καταθέτες και τους μικρομέτοχους για την ευρωστία των πιστωτικών ιδρυμάτων και την ασφάλεια των χρημάτων τους. Τελικά οι τράπεζες χρεοκόπησαν μαζί με το αχόρταγο ελληνικό κράτος, αλλά παρέμειναν ζωντανές, με δανεικά κεφάλαια που πλήρωσαν τα... συνήθη υποζύγια. Τώρα αντλούν νέα κεφάλαια από τις άπληστες αγορές και σύντομα θα μπορούν να δώσουν νέα δάνεια στον... Νέο Πανιώνιο. 

Με άλλα λόγια: Τα συνήθη υποζύγια έχασαν πάνω από το 1/3 του εισοδήματός τους για να σωθούν οι τράπεζες, ώστε να μπορέσουν στο μέλλον οι ίδιοι τραπεζίτες να δώσουν νέα δάνεια στη... Νέα Ελλάδα,  στην Ελιά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς Θεού· δεν λέω ότι έπρεπε να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία: Αντιθέτως, πιστεύω ότι τόσο οι τράπεζες όσο και η ελληνική οικονομία θα χρεοκοπήσουν πλήρως και ανεξέλεγκτα εάν συνεχίσουν να διοικούν οι ίδιοι πολιτικοί και οι ίδιοι τραπεζίτες που ευθύνονται για την ελεγχόμενη χρεοκοπία του 2010. 

 Το μόνο που μένει λοιπόν να δούμε είναι αν το μονοπάτι από τον Νέο Πανιώνιο στη Νέα Ελλάδα οδηγεί σε... νέα χρεοκοπία, ή αν η ελληνική οικονομία θα βολευτεί, όπως και η ΠΑΕ, στις τελευταίες θέσεις του πινάκα της μεγάλης κατηγορίας. Πάντως, αν σταματήσει να κουνάει το ευρωπαϊκό σεντόνι θα καταλήξει στη Β΄ εθνική, με τον Παναιγιάλειο και τη... νέα Παναχαϊκή.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 20:15