Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 18:17

Το μετεμφυλιακό κράτος των πολιτών - πελατών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Το μετεμφυλιακό κράτος των πολιτών - πελατών

Η προαναγγελία του “τέλους της μεταπολίτευσης”, αν και θυμίζει τις αποτυχημένες προφητείες για το “τέλος του κόσμου”, εξακολουθεί όχι μόνο να συγκινεί όσους επιθυμούν να γυρίσουμε στο… 2008, αλλά κυρίως αυτούς που έχουν ξεχάσει -ή δεν γνωρίζουν- πως πελατειακές σχέσεις και διαφθορά υπήρχαν και πριν το 1974. 

Ουσιαστικά, όσοι φορτώνουν όλες τις αμαρτίες του συστήματος στα μεταπολιτευτικά κόμματα, συνειδητά ή ασυνείδητα δίνουν άφεση αμαρτιών στο μετεμφυλιακό κράτος της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, που στήθηκε από τη Δύση ως ανάχωμα στον κομμουνισμό. Αυτό το κράτος παρέλαβαν και εκσυγχρόνισαν σε ένα βαθμό μετά το 1974 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να συγκρουστούν με τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις. Δυστυχώς, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία, αν και έκαναν δειλά βήματα εκσυγχρονισμού των θεσμών, συνέχισαν τα ρουσφέτια και την εξυπηρέτηση των ημετέρων με στόχο την κατάληψη ή την παραμονή τους στην εξουσία. Ετσι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να γεφυρωθεί το χάσμα που χώριζε και χωρίζει την Ελλάδα από τον ανεπτυγμένο κόσμο, με συνέπεια να φτάσουμε τελικά στη χρεοκοπία του 2010. 

Μετά τη χρεοκοπία λοιπόν, οι πελάτες - πολίτες στράφηκαν εναντίον των κομμάτων που οι ίδιοι ψήφιζαν από το 1974 έως την κρίση. Και τότε δεξιοί κι αριστεροί ρήτορες άρχισαν να μιλούν για το “τέλος της μεταπολίτευσης”, αγνοώντας ότι οι ψηφοφόροι απλώς είχαν εξοργιστεί επειδή τελείωσαν τα δανεικά λεφτά. Με άλλα λόγια: Οι πελάτες - πολίτες δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα και είναι έτοιμοι να ψηφίσουν όποιο κόμμα υπόσχεται ότι θα διατηρήσει το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς της μετεμφυλιακής περιόδου. Γι' αυτό ψήφισαν Γιώργο Παπανδρέου όταν δήλωνε ότι “λεφτά υπάρχουν”. Γι' αυτό επίσης έστησαν αυτί στα “Ζάππεια” και άκουσαν τον Αντώνη Σαμαρά να λέει ότι αυτός είναι ικανός να βρει τα λεφτά του Γιώργου. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα δώσουν την εξουσία στον Αλέξη Τσίπρα, πιστεύοντας ότι τελικώς αυτός είναι που θα βρει και θα μοιράσει τα… δανεικά που υποσχέθηκαν αλλά δεν βρήκαν ο Γιώργος κι ο Αντώνης. Αν δεν τα βρει και ο Αλέξης, ράβει κοστούμι από τη φυλακή ο Νίκος Μιχαλολιάκος. 

Βεβαίως υπάρχουν και πολλοί που πιστεύουν ότι “το τέλος της μεταπολίτευσης” θα έρθει όταν πάρει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι θα κλείσει πια ο κύκλος των ψευδαισθήσεων της αριστερής ιδεολογικής ηγεμονίας, που αντικατέστησε το εθνικιστικό-θρησκευτικό ιδεολόγημα του κράτους της Δεξιάς. Προσωπικά εκτιμώ ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία απλώς θα κλείσει τον κύκλο του… ΠΑΣΟΚ και θα βάλει οριστικό τέλος στις σοσιαλδημοκρατικές ψευδαισθήσεις που παραμένουν ζωντανές στην Ελλάδα ενώ έχουν πεθάνει στην Ευρώπη, ειδικά μετά και την οικονομική στροφή του τελευταίου των Γαλατών, Φρανσουά Ολάντ. Από εκεί και πέρα μένει να δούμε αν ο κύκλος της Νέας Δημοκρατίας θα κλείσει με τον Αντώνη Σαμαρά ή αν θα τον κλείσει ένας ακροδεξιός… ΣΥΡΙΖΑ που θα φέρει το όνομα Χρυσή Αυγή - ή ένα άλλο κόμμα με αρχηγό κάποιον σαν τον Τάκη Μπαλτάκο. 

Σε κάθε περίπτωση, η συντριβή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν σηματοδοτεί το οριστικό τέλος του μετεμφυλιακού κράτους της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, όπως και η πτώση της Χούντας δεν έβαλε ταφόπλακα στο ρουσφέτι και στην εξυπηρέτηση των ημετέρων. Η μετάβαση στο νέο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο θα γίνει αργά και βασανιστικά, γιατί το μετεμφυλιακό κράτος έχει βαθιές ρίζες και δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία ισχυρές δυνάμεις για να το ανατρέψουν. Οι ουσιαστικές αλλαγές θα ξεκινήσουν μόνο όταν η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος του ρουσφετιού, των πελατειακών σχέσεων, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς είναι ασύμφορος. 

Οσο οι πολίτες - πελάτες αναζητούν νέο ΠΑΣΟΚ και νέα… Νέα Δημοκρατία για να “κάνουν τη δουλειά τους” όπως την εποχή του Παπάγου, του Πλαστήρα και της χούντας των αγράμματων συνταγματαρχών, τόσο θα βουλιάζουμε στο τέλμα της ύφεσης. Οσο οι πολίτες - πελάτες αναζητούν πολιτικό φορέα για να τους διορίσει στο Δημόσιο με πιστοποιητικό κομματικών, κοινωνικών, αγωνιστικών φρονημάτων, τόσο θα βαθαίνει το χάσμα που μας χωρίζει από τον αναπτυγμένο κόσμο. Οσο οι πελάτες - πολίτες αναζητούν το κράτος - πατερούλη που μοιράζει λεφτά ώστε οι ψηφοφόροι να μη γίνουν κομμουνιστές, δεξιοί, αντιευρωπαίοι, φασίστες, ισλαμιστές ή οτιδήποτε άλλο, τόσο θα βαθαίνουν οι ρίζες του μετεμφυλιακού κράτους της παρακμής και της αναξιοκρατίας. 

 

 

Αργεί πολύ να ξημερώσει...

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER