Τρίτη, 26 Μαϊος 2015 17:03

Το λόγο έχει ο εισαγγελέας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ποιος πετάει εκατομμύρια ευρώ στη θάλασσα για να... μετακινήσει λίγα μέτρα πιο πέρα το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών της Μεσσηνίας; 

Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αλλά η απάντηση που έδωσε μάλλον δεν ρίχνει φως στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα ο κ. Μουτζούρης απάντησε: 

«Είχαμε κληθεί παλιότερα από τη Νομαρχία και μου είχε ζητηθεί, ως καθηγητή της Ακτομηχανικής, η άποψή μας. Αφού είχαμε μελετήσει όλα τα τοπικά προβλήματα, είχαμε προτείνει ότι πρέπει να γίνει μια σειρά από κυματοθραύστες παράλληλους προς την ακτογραμμή, όπως έχουμε κάνει σε πολλά σημεία, και θεωρούσαμε ότι αυτά θα απέδιδαν με πολλή αποτελεσματικότητα. Ομως, για λόγους που δε γνωρίζω, τοπικοί παράγοντες παρενέβησαν και μετέτρεψαν αυτά τα έργα σε προβόλους και σε ένα μπάζωμα που δε νομίζω ότι απέδωσε. Τώρα αν πάει κανείς δε βλέπει μια ακτή με ίζημα, βλέπει ένα μπάζωμα και κάποιους ογκολίθους. Οταν λέμε προστασία μιας ακτής, εννοούμε την αναγέννηση της παραλίας για χρήση των λουομένων. Το να πάμε να βάλουμε ογκολίθους και χοντρό υλικό και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα οι επισκέπτες να επισκέπτονται την περιοχή, δε νομίζω ότι είναι προστασία αυτό. Προστασία είναι να προστατεύω από τη διάβρωση, αλλά να δίνω στους κατοίκους, στην κοινωνία, δυνατότητα χρήσης για μπάνιο. Είχαμε κάνει τους κυματοθραύστες από βραχώδες ακρωτήρι σε βραχώδες ακρωτήρι. Αυτή είναι η βασική αρχή».

Ο κ. Μουτζούρης υποστηρίζει δηλαδή ότι «τοπικοί παράγοντες παρενέβησαν» για λόγους που ο ίδιος δεν γνωρίζει, και έκαναν άλλα από αυτά που είχαν προταθεί. Επειδή όμως πετάχτηκαν πολλά εκατομμύρια στη θάλασσα για τη μετακίνηση του προβλήματος, καλό θα είναι να μάθουμε ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί οι τοπικοί παράγοντες που δεν εφάρμοσαν τις προτάσεις - και για ποιο λόγο. 

Καλό θα είναι επίσης να μάθουμε πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για τις μελέτες από τη Νομαρχία και αν εφαρμόστηκαν. 

Τέλος, θα πρέπει να μάθουμε πόσο θα κοστίσει η συνολική λύση και ποιος θα πληρώσει για τις «αστοχίες».

Σε κάθε περίπτωση, επειδή είναι πολλά τα... εκατομμύρια, το λόγο έχει ο εισαγγελέας. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαϊος 2015 17:16