Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 17:20

Χαμένες ευκαιρίες στα λιμάνια της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το Μάιο του 2013 ο John Tercek, αντιπρόεδρος της "Royal Caribbean International", συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και συζήτησαν για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς του μίλησε για τις δυνατότητες των λιμανιών της Καλαμάτας και της Πύλου - και επειδή ο κ. Tercek έδειξε ενδιαφέρον, επιστρατεύτηκε ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος για να τον συνοδεύσει στη Μεσσηνία.

Οι κ. Tercek και Κωνσταντακόπουλος μπήκαν στο ελικόπτερο και επισκέφτηκαν την Πύλο και την Καλαμάτα. Ομως, επειδή οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης παρακολουθούσαν τις εργασίες συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα, ο κ. Tercek συναντήθηκε με αιρετούς και υπαλλήλους των δήμων. 

Στην Πύλο ο κ. Tercek συναντήθηκε με έναν από τους αντιδημάρχους και με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, ενώ στην Καλαμάτα τον υποδέχτηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο Παναγιώτα Ντίντα. Στη συνέχεια ο επίσημος προσκεκλημένος γνώρισε το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, το Κάστρο, τους Αγίους Αποστόλους, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την κεντρική πλατεία, το Πάρκο Σιδηροδρόμων και την Παραλία. 

«Εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξει συνέχεια όσον αφορά το ενδιαφέρον της διεθνούς βιομηχανίας κρουαζιέρας για το λιμάνι της Καλαμάτας», κατέληγε τότε η σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας. Από τότε όμως πέρασαν δυο χρόνια, και το ενδιαφέρον της διεθνούς βιομηχανίας κρουαζιέρας για το λιμάνι της Καλαμάτας παραμένει πολύ μικρό για τα παγκόσμια δεδομένα. 

Αναρωτιέμαι βέβαια: Το ενδιαφέρον θα παράμενε εξίσου μικρό, εάν ο αντιπρόεδρος της "Royal Caribbean International" είχε παραλάβει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έναν ολοκληρωμένο φάκελο για τα μεσσηνιακά λιμάνια και για τη δυνατότητα εξορμήσεων προς Αρχαία Ολυμπία, Μυστρά, Ανάκτορα του Νέστορα και Αρχαία Μεσσήνη; Το ενδιαφέρον θα παρέμενε εξίσου μικρό, εάν ο John Tercek είχε ακούσει ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας συζητείτο να παραχωρηθεί σε έναν μεγάλο επενδυτικό όμιλο και ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης προβλέπει εκτάσεις για δημιουργία εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων; Και τέλος, το ενδιαφέρον θα παρέμενε εξίσου μικρό αν ο αντιπρόεδρος της "Royal Caribbean International" είχε κυκλοφορήσει σε μια Καλαμάτα - ευρωπαϊκή πόλη, φιλική προς τους πεζούς και τα άτομα με αναπηρία, και δεν είχε δει αυτοκίνητα πάνω στους πεζόδρομους του Ιστορικού Κέντρου και στις ράμπες των αναπήρων; 

Ομως, και σε 10 χρόνια αν ξανάρθει ο αντιπρόεδρος της "Royal Caribbean International" πάλι τα ίδια θα ξαναδεί και θα ξανακούσει (ίσως κι από τα ίδια πολιτικά πρόσωπα), αφού κανένας δεν δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πως η Καλαμάτα είναι ανέτοιμη να διεκδικήσει με σοβαρούς όρους ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα της κρουαζιέρας. 

Ετσι κι αλλιώς οι περισσότεροι δήμαρχοι -και όχι μόνο οι Μεσσήνιοι- ενδιαφέρονται περισσότερο για τα συνέδρια της ΚΕΔΕ ή της ΠΕΔ και ελάχιστα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου φακέλου για την αξιοποίηση των λιμανιών. Εννοείται επίσης ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι θέλουν να παριστάνουν τους... λιμενάρχες, και γι' αυτό κανένας δεν θέλει ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Μάλιστα η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ έκαναν αγώνα για να περάσουν τα λιμάνια στους δήμους, προκειμένου οι δήμαρχοι να τα... αξιοποιήσουν στο έπακρο απλώνοντας τραπεζοκαθίσματα στις αποβάθρες. 

Βεβαίως, δεν θα περίμενα από τον κ. Νίκα και τον κ. Καφαντάρη ν' αφήσουν το γάμο της ΚΕΔ και να τρέχουν με ελικόπτερα για... πουρνάρια και συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο μιας παγκόσμιας τουριστικής δύναμης όπως η "Royal Caribbean International". Οι άνθρωποι έχουν άλλες προτεραιότητες - και το έχουν αποδείξει έμπρακτα στους ψηφοφόρους οι οποίοι ζητούν αύξηση του εισοδήματός τους χωρίς ν' αλλάξει τίποτα. 

Αλλωστε αν οι δυο δήμαρχοι είχαν προτεραιότητα την οικονομική ανάπτυξη και όχι τη διανομή των... δανεικών, θα είχαν αναθέσει σε ειδικούς τη σύνταξη φακέλων για την προώθηση και προβολή των λιμανιών της Πύλου και της Καλαμάτας. Αν είχαν άλλες προτεραιότητες, θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δρόμοι που θα συντόμευαν το ταξίδι για την Αρχαία Ολυμπία και το Μυστρά. Αν είχαν άλλες προτεραιότητες, δεν θα αφήναν αναξιοποίητη την μαρίνα της Πύλου και δεν θα ζητούσαν να γίνει δημοτική η μαρίνα της Καλαμάτας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει όμως είναι να μεγαλώσουν τη δημοτική περιουσία και άρα τα έσοδα με τα οποία θα κάνουν τις εξυπηρετήσεις που απαιτούνται για την επανεκλογή τους. 

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύει ακόμα ότι οι Ελληνες δήμαρχοι και πολιτικοί με κάποιον μεταφυσικό τρόπο θα πετύχουν ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από αυτούς που πέτυχε η κρατική οικονομία της Σοβιετικής Ενωσης και της Αλβανίας. Προσωπικά πολύ αμφιβάλλω ότι ο Νίκας και ο Καφαντάρης είναι πιο ικανοί από το Στάλιν και το Χότζα, αλλά οι ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να σκίσει τα μνημόνια κρατώντας όμως την Ελλάδα πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ... έχουν άλλη άποψη - και ως γνωστόν «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». 

Ετσι είναι, εάν έτσι νομίζετε. Στο μεταξύ οι Αγιοι Απόστολοι, το ναό των οποίων επισκέφτηκε ο αντιπρόεδρος της "Royal Caribbean International", ας βάλουν το χέρι τους τόσο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας όσο και για να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα των Ελλήνων ψηφοφόρων. 

Αλήθεια, πως δεν έχουν σκεφτεί οι άρχοντες να κάνουν μια λιτανεία για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας; 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 17:21