Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 17:59

Τα δέντρα δεν ψηφίζουν: κόψτε τους ευκάλυπτους

Γράφτηκε από τον

Τα δέντρα δεν ψηφίζουν: κόψτε τους ευκάλυπτους

Από τότε που έκανα δημοτικό ρεπορτάζ, θυμάμαι το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα να υπόσχεται ότι θα απομακρύνει τα σταθμευμένα λεωφορεία και φορτηγά από τις όχθες του Νέδοντα. Πριν από λίγα χρόνια μάλιστα, σχεδίαζε υποτίθεται να παραχωρήσει οικόπεδο πάνω από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ, για να σταθμεύουν τα λεωφορεία, αλλά στη συνέχεια “ανακάλυψε” ότι εκεί πατούσαν τα πέδιλα στήριξης της νέας γέφυρας του Νέδοντα κι έτσι το σχέδιο ματαιώθηκε. Κάπως έτσι τα χρόνια πέρασαν... και τα μεγάλα οχήματα παραμένουν σταθμευμένα στις όχθες του Νέδοντα - ενώ ο κ. Νίκας  σχεδιάζει να κόψει τους ευκάλυπτους που βρίσκονται στη νησίδα της Αρτέμιδος, για να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων αν και όταν ολοκληρωθεί ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος και η είσοδος της Αγιάννας!

Ειλικρινά δεν ξέρω πού εδράζεται η αισιοδοξία του κ. Νίκα για την παράδοση του περιφερειακού, και φυσικά δεν σκοπεύω να απαριθμήσω εδώ πόσες φορές έχουν διαψευστεί οι προβλέψεις του. Υπενθυμίζω μόνο ότι όταν έκανε βόλτες πάνω στη γέφυρα (αυτή που κατασκευάστηκε στο... οικόπεδο για τη στάθμευση των λεωφορείων) τον Μάρτιο του 2012, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον τότε υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη, ο τελευταίος δήλωνε με περηφάνια: «Το Νοέμβριο του 2013 θα ολοκληρωθεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας». 

Τελικώς, φτάσαμε αισίως στον Ιούνιο του 2015 και ο κ. Νίκας ετοιμάζεται να κόψει τους... ευκάλυπτους για να διευκολύνει την κίνηση που θα αυξηθεί στην Αρτέμιδος αν και όταν ολοκληρωθεί ο περιφερειακός. 

Γιατί ο κ. Νίκας κόβει τους ευκάλυπτους ενώ δεν διώχνει τα μεγάλα οχήματα από την Αρτέμιδος; Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Οι ευκάλυπτοι δεν ψηφίζουν, ενώ οι αυτοκινητιστές στηρίζουν με την ψήφο τους τη δημοτική αρχή. Κατά τα άλλα, όταν και αν κατασκευαστεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας, οι επισκέπτες της πόλης θα θαυμάζουν από τη γέφυρα του Νέδοντα τα... συνεργεία της ΔΕΥΑΚ και τα απορριμματοφόρα, επειδή η δημοτική αρχή προφανώς θεωρεί -και ίσως όχι άδικα- ότι αυτά αντιπροσωπεύουν την αισθητική της. 

Βεβαίως τα συνεργεία  θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί που προβλέπει το νέο ΓΠΣ. Ομως η δημοτική αρχή έχει κάνει ένσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που η ίδια ψήφισε... και γι' αυτό διατηρεί το στόλο των απορριμματοφόρων στη μελλοντική  βιτρίνα της πόλης. 

Ποιος είπε ότι ο κ. Νίκας δεν έχει όραμα για την Καλαμάτα; Εχει, και φαίνεται από τη γέφυρα του Νέδοντα. Αν χρειαστεί θα κόψει κι άλλα δέντρα, ώστε να φαίνονται τα αραγμένα λεωφορεία και από το κέντρο της πόλης. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 17:59