Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 17:16

Είναι οι νέοι φόροι φιλολαϊκοί ή αναπτυξιακοί;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Περιμένοντας τον από μηχανής θεό να σώσει για μια ακόμα φορά την Ελλάδα ακούμε ολοένα και συχνότερα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα γίνουν “δεκτά περαιτέρω υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα”.

Την ίδια ώρα διαβάζουμε ότι η κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές μεταξύ άλλων προβλέπει έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του ενός εκατ. ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών στο 29%, αύξηση στον φόρο αλληλεγγύης και “μεταρρύθμιση” του ΦΠΑ με μετακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών προς υψηλότερους συντελεστές. 

Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιο από τα παραπάνω μέτρα είναι αναπτυξιακό ή φιλολαϊκό και ποιος σοβαρός οικονομολόγος θα υποστηρίξει με επιχειρήματα ότι η αύξηση των φόρων οδηγεί στην ανάπτυξη, ειδικά αν αυτοί επιβάλλονται σε περίοδο ύφεσης. Η απάντηση -αν και δυσάρεστη για όλους μας- είναι αυτονόητη. Τα προτεινόμενα μέτρα ούτε αναπτυξιακά είναι, ούτε φιλολαϊκά. Είναι αναγκαία όμως για να δημιουργηθούν πλεονασματικοί ισολογισμοί, ώστε να αποπληρωθεί μελλοντικά ένα μέρος των δανείων που σπατάλησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ομως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούνται να ψηφίσουν σήμερα αυτά τα αναγκαία μέτρα, χαρακτήριζαν χθες ως γερμανοτσολιάδες και δωσίλογους όχι μόνο όσους ψήφισαν τα προηγούμενα μέτρα αλλά και όσους τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι μερικές φορές είναι αναπόφευκτη η λήψη επώδυνων μέτρων για να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

Με απλά λόγια: Εντός των επόμενων ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαψεύσει το πρωτοσέλιδο της “Αυγής”, που υποστήριζε ότι “λεφτά υπάρχουν”, και να πάρει τα αναγκαία μέτρα πριν είναι αργά για την οικονομία. Αν μαζί με τα μέτρα ζητήσει και ένα συγγνώμη από όσους χαρακτήρισε δωσίλογους και γερμανοτσολιάδες, τότε μάλλον θα έχει γίνει ένα μικρό βήμα για την έξοδο από το τούνελ της αντιμνημονιακής ανοησίας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή συνεχίσει να υποστηρίζει ότι θα υπογράψει συμφωνία ενώ οι άλλοι υπόγραψαν μνημόνια, μάλλον δεν θα πείσει ούτε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 17:19