Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 17:04

Δεν αρκεί η... βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

«Από τους 2.000 ηλεκτρονικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν με τη διαδικασία των εικονικών κρατήσεων, προκύπτουν υψηλές υποψίες για παράνομη λειτουργία περισσότερων από 1.000 καταλυμάτων»:

Αυτό αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Αλέξανδρος Λαμνίδης, παραδίδοντας στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και στο υπουργείο Οικονομικών τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία, για τον εντοπισμό καταλυμάτων στην Ελλάδα που ασκούν τουριστική δραστηριότητα στη ελληνική επικράτεια χωρίς το ειδικό σήμα λειτουργίας. 

Με απλά λόγια: 1 στα 2 τουριστικά καταλύματα φοροδιαφεύγει, και οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή. Ομως λίγες μέρες νωρίτερα ο νέος αναπληρωτής υπουργός για θέματα Εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, υποσχόταν κι αυτός να... πατάξει τη φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Αλεξιάδης διατέλεσε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, αξίζει να σημειώσουμε εδώ τη δήλωση του για τη φοροδιαφυγή: «Δεν θα αφήσουμε κανένα φοροφυγά να συνεχίσει ό,τι κάνει. Είναι προσωπικό στοίχημα, και στοίχημα όλου του υπουργείου Οικονομικών, να ανταποκριθούμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατόν». Πραγματικά εύχομαι στον νέο αναπληρωτή υπουργό να κερδίσει το στοίχημα, αλλά ταυτόχρονα αναρωτιέμαι γιατί δεν κερδήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Πριν βιαστείτε να πείτε ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση, θα σας υπενθυμίσω ότι το ίδιο επιχείρημα ακούγαμε και για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - αλλά τελικώς θα υπογράψουμε και τρίτο μνημόνιο, μπας και μάθουμε ότι ο βολονταρισμός είναι συνθήκη ανεπαρκής για την επίτευξη των στόχων. 

Προσωπικά εκτιμώ ότι απαιτείται να ξηλωθεί ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός, με μετάθεση του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, και να δημιουργηθεί καινούργιος με επιστημονικό προσωπικό που θα προσληφθεί με διάφανες κι αντικειμενικές διαδικασίες. Μόνο έτσι -και με παράλληλη λογική μείωση των φόρων, που θα καθιστά ασύμφορο το ρίσκο της φοροδιαφυγής- μπορούν να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι εφικτή η ελάφρυνση του βάρους των... συνήθων υποζυγίων. 

Βεβαίως υπάρχει και η λύση της ανάθεσης των ελέγχων σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως αυτή που έκανε την έρευνα για λογαριασμό του ΣΕΤΕ, αλλά είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν δέχεται να συζητήσει προτάσεις «φιλελεύθερου περιεχομένου» - και γι' αυτό θεωρώ ανούσιο να συζητήσουμε για ποιο λόγο οι έλεγχοι του ΣΕΤΕ είναι πιο αποτελεσματικοί από του ΣΔΟΕ. 

Ετσι κι αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να πληρώνουμε φόρους και εισφορές μέχρι να φέρουν αποτελέσματα οι έλεγχοι του κ. Αλεξιάδη. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 16:54