Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015 12:01

Το φθινόπωρο θα είναι συναρπαστικό και οδυνηρό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το φθινόπωρο θα είναι συναρπαστικό και οδυνηρό

Η ψήφιση του 3ου μνημονίου δεν σηματοδοτεί το τέλος της οικονομικής κρίσης, αλλά την έναρξη ενός νέου πολιτικού κύκλου που θα αλλάξει για μια ακόμα φορά τον κομματικό χάρτη.

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις ενδείξεις η "Αριστερή Πλατφόρμα" του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα καταψηφίσει το νέο μνημόνιο, αλλά θα το υπερψηφίσουν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκτός απροόπτου η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αγνωστο είναι ακόμα τι θα πράξουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, καθώς απειλείται η κοινοβουλευτική τους ύπαρξη σε περίπτωση που οι αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι του κόμματος το ταυτίσουν με τις μνημονιακές δυνάμεις. Αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή που θα καταψηφίσουν για μια ακόμα φορά το μνημόνιο. Ετσι με βάση το 3ο μνημόνιο στις μνημονιακές κοινοβουλευτικές δυνάμεις κατατάσσονται το μεγαλύτερο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, στις αντιμνημονιακές η "Αριστερή Πλατφόρμα", το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή. 

Κανένας όμως δεν γνωρίζει αυτή τη χρονική περίοδο πώς θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα στην ψήφιση του 3ου μνημονίου και αν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει τα κόμματα της δραχμής σε μια πορεία εξόδου από το ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε εκλογές εντός του φθινοπώρου και γενικότερα σε αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί ανάμεσα στο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα και στο τμήμα του ίδιου κόμματος που θα ακολουθήσει την "Αριστερή Πλατφόρμα" του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Τσίπρας και Λαφαζάνης θα διεκδικήσουν δυναμικά το ποσοστό που τους αναλογεί από το 61,1% των εκλογέων που ψήφισαν “Οχι” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και ούτε ψύλλος στον κόρφο των δημοσκόπων που θα προσπαθήσουν να βγάλουν άκρη με τις συνιστώσες και τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ποσοστό από το 61,1% του “Οχι” θα λάβουν και οι συνεπείς αντιμνημονιακές δυνάμεις του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. 

Στο στρατόπεδο του “Ναι”, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το 38,9% είναι μια πολύ καλή αφετηρία για ένα μελλοντικό φιλευρωπαϊκό κόμμα. Ομως στις επικείμενες εκλογές μάλλον δύσκολα θα συγκεντρώσουν και τα τρία κόμματα συνολικά το ποσοστό του “Ναι”, καθώς δεν υπάρχει πουθενά στον πολιτικό ορίζοντα σαφές φιλευρωπαϊκό ρεύμα. Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να πλασαριστεί ως το μοναδικό αντίπαλο δέος που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Εκτιμώ όμως ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να ξεχάσει το εκλογικό σώμα την λαϊκιστική στροφή του Αντώνη Σαμαρά μετά τις ευρωεκλογές, με την οποία έκοψε τις γέφυρες που συνέδεαν τη Νέα Δημοκρατία με τις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού. Αντιθέτως, όσο και αν φαίνεται αντιφατικό, η απομάκρυνση του εκσυγχρονιστή Βαγγέλη Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε αύξηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος, καθώς θα επιστρέψουν αρκετοί νοσταλγοί του “παλιού καλού ΠΑΣΟΚ”. Δίπλα στους πάλαι ποτέ ισχυρούς πόλους του παλιού δικομματισμού, το Ποτάμι δείχνει -μέχρι τώρα τουλάχιστον- ότι δεν μπορεί να γίνει ο δεύτερος ισχυρός πόλος ενός νέου δικομματικού συστήματος.  

Ανεξάρτητα όμως από τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, η υπογραφή του 3ου μνημονίου διαλύει οριστικά το αντιμνημονιακό μέτωπο, καθώς η βασική του συνιστώσα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και διασπασμένος περνάει στις μνημονιακές δυνάμεις. Τη θέση του αντιμνημονιακού μετώπου φαίνεται ότι παίρνει το ρεύμα της δραχμής με κύριους εκφραστές μέχρι στιγμής την "Αριστερή Πλατφόρμα", τη Χρυσή Αυγή και τον… Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πριν βιαστείτε να πείτε ότι δεν έχει ρεύμα η δραχμή, αναλογιστείτε μόνο ποια κόμματα θα κληθούν να εφαρμόσουν το 3ο μνημόνιο και πού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η αποτυχία του. Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο να εφαρμόσει επιτυχώς ο Αλέξης Τσίπρας ένα μνημόνιο με το οποίο δεν συμφωνεί. Τίποτα δεν αποκλείεται, ούτε καν μια νέα συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το φθινόπωρο θα είναι συναρπαστικό και γι' αυτό οδυνηρό. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015 11:53

NEWSLETTER