Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015 17:29

Ενοικιάσεις κατοικιών μέσω Διαδικτύου

Γράφτηκε από τον

Ενοικιάσεις κατοικιών μέσω Διαδικτύου

Με χαρά διάβασα την ερώτηση των Μεσσήνιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών στη Μεσσηνία μέσω ιστοσελίδων, και θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια ερώτηση για την επίλυση ενός προβλήματος που ξεπερνά τα στενά όρια της φοροδιαφυγής. 

Για να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της παράνομης ενοικίασης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, θα υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη δεν γνώριζε το νομικό καθεστώς που ισχύει για τα τουριστικά καταλύματα της χώρας. Οταν λοιπόν κατηγορήθηκε ο κ. Βαρουφάκης ότι νοικιάζει σε τρίτους τις βίλες στην Αίγινα και στην Πλάκα, χωρίς σήμα του ΕΟΤ, η σύζυγός του Δανάη Στράτου απάντησε (και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην την πιστεύουμε): «Δεν ήξερα για το σήμα του ΕΟΤ γιατί ζούσα στο εξωτερικό, θα πράξω τα νόμιμα (πρόστιμο), θα τα δηλώσω στην Εφορία».

Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν το κάνουν λόγω άγνοιας του φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τις ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων μέσω Ιντερνετ... Πιστεύω όμως ότι το πολύπλοκο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα ευνοεί μόνο όσους θέλουν να φοροδιαφύγουν - και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στον υγιή ανταγωνισμό. Αν στο ασαφές φορολογικό πεδίο προστεθεί και ο αχαρτογράφητος νέος επιχειρηματικός κόσμος του Ιντερνετ, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι κάθε άλλο παρά εύκολη είναι η σύλληψη των φοροφυγάδων που νοικιάζουν κατοικίες από το Διαδίκτυο. 

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο της ενοικίασης τουριστικών κατοικιών μέσω Ιντερνετ αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς χιλιάδες Ελληνες θα προσπαθήσουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους εκμισθώνοντας σπίτια και διαμερίσματα σε χωριά και πόλεις. Αν λοιπόν δεν δημιουργηθεί ένα απλό και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και ένας σοβαρός ελεγκτικός μηχανισμός, είναι σίγουρο ότι η παράνομη ενοικίαση κατοικιών θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Αν πάλι γίνει επιβληθούν μεγάλοι φόροι ή αν γίνει προσπάθεια περιορισμού των ενοικιάσεων μέσω Διαδικτύου, τότε είναι σίγουρο ότι η χώρα μας θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα των τουριστών που θα στραφούν σε άλλους προορισμούς. 

Ετσι κι αλλιώς, η τουριστική βιομηχανία γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη - σε αντίθεση με όσα πιστεύουν αυτοί που θεωρούν ότι θα πουλήσουν διανυκτερεύσεις σε τουριστικές εκθέσεις του...  περασμένου αιώνα.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015 17:29