Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 17:03

Μαϊντανοί στην άνοστη σούπα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μαϊντανοί στην άνοστη σούπα

Ο μεγάλος χαμένος του προχθεσινού ντιμπέιτ δεν είναι κάποιος πολιτικός αρχηγός, αλλά οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν, καθώς απέδειξαν και στον πιο καλόπιστο τηλεθεατή ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι εξίσου προβληματικά με την ελληνική οικονομία και τα κόμματα.

Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι δέχτηκαν (ή αναγκάστηκαν, πραγματικά δεν έχει καμία σημασία) να γίνουν μαϊντανοί σε μια άνοστη σούπα που δεν πρόσφερε ούτε καν επιχειρήματα στους φανατικούς οπαδούς των κομμάτων για να υποστηρίξουν με περισσότερη θέρμη τον πολιτικό αρχηγό που πιστεύουν. Αντιθέτως μετά το ντιμπέιτ είμαι σίγουρος ότι πολλοί τηλεθεατές άρχισαν να αναρωτιούνται για το ποιος είναι περισσότερο αναξιόπιστος: Οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι; 

Σε κάθε περίπτωση οι δημοσιογράφοι πήγαν αδιάβαστοι στο ντιμπέιτ και θύμιζαν έντονα ηθοποιούς παράστασης που δεν ξέρουν καλά το ρόλο τους. Θα μου πείτε ότι οι κανόνες του ντιμπέιτ ήταν πολύ αυστηροί και ότι δεν επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από ένα βαρετό θέαμα. Θα συμφωνήσω απολύτως. Δεν μπορεί όμως τόσο έμπειροι δημοσιογράφοι να μην είχαν αντιληφθεί, πριν πάνε στο ντιμπέιτ, ότι οι κανόνες θα τους προκαλέσουν πρόβλημα. Αν δεν το είχαν καν αντιληφθεί, τότε η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι φαίνεται. 

Εννοείται ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που έστειλαν εκπρόσωπους στη… σούπα  δεν είναι τα μόνα προβληματικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Εξίσου προβληματική είναι και η έντυπη δημοσιογραφία που έχει χάσει εδώ και πολλά χρόνια το παιχνίδι της ειδησιογραφίας, ενώ καλό είναι να μην συζητήσουμε για τα προβλήματα στον Περιφερειακό Τύπο και τα περιφερειακά κανάλια. Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότεροι πολίτες όχι μόνο ενημερώνονται από το Διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα παράγουν ειδήσεις και σχόλια “κλέβοντας” κοινό από τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν υποστηρίζω ότι το Διαδίκτυο είναι πιο αξιόπιστο από τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ούτε ότι μόνο στην Ελλάδα μειώνεται η κυκλοφορία των εφημερίδων και της τηλεθέασης. Πιστεύω όμως ότι κάθε φορά που επαγγελματίες δημοσιογράφοι χορεύουν το ταγκό της αναξιοπιστίας αγκαλιά με τους πολιτικούς, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική. Με άλλα λόγια: Δεν έχουν χρεοκοπήσει μόνο η οικονομία και τα κόμματα. Εχει χρεοκοπήσει και η δημοσιογραφία που δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι το πάρτι τελείωσε. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 13:25

NEWSLETTER