Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 17:44

Πόσους κάγκουρες εξυπηρέτησες σήμερα; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Πόσους κάγκουρες εξυπηρέτησες σήμερα; 

“Το πιο παραπλανητικό και διαρκώς χειραγωγημένο στοιχείο απόδοσης του ελληνικού τουρισμού είναι οι αφίξεις. Ο ελληνικός τουρισμός θα αλλάξει πρόσωπο όταν θα μιλάμε για στατιστικά περιοχής με ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοια που θα τον απελευθερώνουν από την παγίδα της ποσοτικής θριαμβολογίας. Δεν είμαστε άλλωστε κτηνοτρόφοι να μετράμε κεφάλια”.

Τα  παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar Resorts και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αλλά στη Μεσσηνία οι περισσότεροι  εξακολουθούν να μετράνε αφίξεις και να πιστεύουν ότι αρκούν τα ομπρελοκαθίσματα για να αυξηθεί το τουριστικό εισόδημα.

Ετσι αντί να ανοίγει η συζήτηση για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, καθόμαστε και μετράμε πόσοι τουρίστες πάτησαν το πόδι τους στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και πόσοι ήρθαν με κρουαζιερόπλοιο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Θα μου πείτε: Καλύτερα να μετράμε αφίξεις παρά να κλαίμε για τη μηδενική κίνηση των χρόνων πριν την Costa Navarino και την άρση του καμποτάζ. Είναι και αυτή μια άποψη, που δεν διαφέρει όμως και πολύ από την αισιόδοξη άποψη αυτών που πίστευαν ότι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας εθνικής οδού Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. Ομως τόσο αυτή η αισιόδοξη άποψη, όσο και εκείνη που ήθελε τη Μεσσηνία να πνίγεται στα ρούβλια, αποδείχτηκαν φενάκη και θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια που άφησαν η ελληνική κρίση χρέους και η πτώση της τιμής του πετρελαίου. 

Τι πρέπει να γίνει για να έλθουν στη Μεσσηνία επισκέπτες υψηλού εισοδήματος; Πρώτα από όλα να προστατευτεί το περιβάλλον από τις αρπαχτές και την εξάπλωση του τσιμέντου. Ευτυχώς η τουριστική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων δεν ισοπέδωσε τη Μεσσηνία, όπως ισοπέδωσε άλλες περιοχές της Ελλάδας που θα πρέπει να ξοδέψουν δεκάδες εκατομμύρια για να γκρεμίσουν τις χουντοκατασκευές που κρύβουν τη θάλασσα και τα δάση. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε τον “πολιτισμό του αυτοκινήτου” και να δημιουργήσουμε περισσότερους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους και σε ακτές και σε δάση. Μόνο οι κάγκουρες παρκάρουν πια  το αυτοκίνητό τους πάνω στην αμμουδιά για να το βλέπουν όταν κάνουν μπάνιο ή όταν πίνουν τον καφέ τους. Ομως εκτός από τα χρήματα για το αυτοκίνητο και για το φρέντο οι κάγκουρες δεν θα ξοδέψουν άλλα γιατί απλά δεν… έχουν. Αντιθέτως εκείνοι που έχουν χρήματα πάνε σε προορισμούς που δεν πάνε οι… κάγκουρες. 

Εσύ πόσους κάγκουρες εξυπηρέτησες σήμερα; 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 17:45

NEWSLETTER