Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 17:03

Διορισμοί “πελατών” στις υπηρεσίες καθαριότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Διορισμοί “πελατών” στις υπηρεσίες καθαριότητας

Ειλικρινά προσπαθώ αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξέσπασε τόσο μεγάλος θόρυβος για την τοποθέτηση καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών σε θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια. Το “κόλπο” είναι πολύ παλιό και το εφαρμόζουν με περισσή επιτυχία οι δήμαρχοι από τότε που ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ.

Τι έκαναν οι δήμαρχοι; Προκήρυσσαν προσλήψεις στην υπηρεσία καθαριότητας με δίμηνη σύμβαση εργασίας και φωτογραφική περιγραφή του ενδιαφερόμενου. Για παράδειγμα: Αν ο “πελάτης” ήταν τρίτεκνος με κάρτα ανεργίας και δίπλωμα οδήγησης φορτηγού η προκήρυξη πριμοδοτούσε αυτά τα “προσόντα” περισσότερο από άλλα. Βεβαίως υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση για πρόσληψη εκτός από τον “πελάτη” και άλλος τρίτεκνος με κάρτα ανεργίας και δίπλωμα οδήγησης φορτηγού. Σε αυτή την περίπτωση ή ακυρωνόταν ο διαγωνισμός μέχρι να βαρεθεί ο “απρόσκλητος” να καταθέτει χαρτιά σε στημένες προσλήψεις ή προκηρυσσόταν μια επιπλέον θέση για το νέο “πελάτη”. Στη συνέχεια οι “πελάτες” έπιαναν δουλειά αλλά δεν πάταγαν ποτέ στην υπηρεσία καθαριότητας γιατί έπαιρναν απόσπαση σε κάποιο γραφείο. Οταν έληγε η δίμηνη σύμβαση ο δήμος έβγαζε νέα προκήρυξη για την πρόσληψη τρίτεκνου με κάρτα ανεργίας, δίπλωμα οδήγησης φορτηγού και… δίμηνη προϋπηρεσία στην υπηρεσία καθαριότητας. Κάπως έτσι ο “πελάτης” ανανέωνε συνεχώς τη σύμβαση μέχρι να ξεκινήσει τον αγώνα για τη μονιμοποίησή του επειδή κάλυπτε “πάγιες και διαρκείς ανάγκες”. Στο πλευρό στέκονταν οι συνδικαλιστές, πολλοί από τους οποίους είχαν διοριστεί με τον ίδιο τρόπο και ο αγώνας τελικώς δικαιωνόταν από κάποιον υπουργό που μονιμοποιούσε τους “πελάτες”. Τότε οι “πελάτες” κατέθεταν το πτυχίο που είχαν και ζητούσαν μετάταξη από την υπηρεσία καθαριότητας στις διοικητικές υπηρεσίες. Τι να κάνει και ο δήμαρχος; Αναγκαζόταν από το νόμο να δεχτεί το πτυχίο και να προκηρύξει νέα θέση στην υπηρεσία καθαριότητας για πολύτεκνο χωρίς κάρτα ανεργίας και με δίπλωμα μηχανής. 

Οταν το “κόλπο” έγινε πολύ γνωστό ο νομοθέτης δυσκόλεψε τις μετατάξεις από τις θέσεις ΥΕ στις θέσεις ΠΕ αλλά ο καλός δήμαρχος και τα μεγάλα κόμματα γνώριζαν και γνωρίζουν πάντα πώς θα εξυπηρετήσουν τους καλύτερους “πελάτες” τους. Φυσικά όλα αυτά δεν τα έκαναν οι… τροϊκανοί αλλά τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και οι δήμαρχοι που έπαιρναν το χρίσμα από αυτά τα κόμματα. Τα ίδια κόμματα είχαν ψηφίσει και τους νόμους που επιτρέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετεί τις καθαρίστριες ως γραμματείς στα δικαστήρια. Το μόνο που κατορθώνουν τώρα, όταν διαμαρτύρονται για τις καθαρίστριες είναι να στέλνουν περισσότερους “πελάτες” στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Πότε θα συζητήσουμε ουσιαστικά για αξιοκρατία; Μην ρωτάτε τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους. Ρωτήστε τους “πελάτες” που περιμένουν στην ουρά να διοριστούν σε κάποια υπηρεσία καθαριότητας.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 16:43

NEWSLETTER