Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 17:02

Ευρωπαϊκοί φόροι για αφρικανικές υπηρεσίες 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Σύμφωνα με το non paper που κυκλοφόρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να μειωθούν οι αντιδράσεις για την φορολόγηση των αγροτών: 

- Από το σύνολο των 532.917 φορολογουμένων με αγροτικό εισόδημα, οι 466.574 δηλαδή ποσοστό 87,55% δήλωσαν εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.

- Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε για να φορολογηθεί με συντελεστή 13% είναι 1.341.938.595,81 ευρώ. 

- Το μέσο εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο κάθε αγρότης είναι 2.518,10 ευρώ.

- Ο συνολικός φόρος εισοδήματος που αναλογεί για όλα τα αγροτικά εισοδήματα όλου του έτους 2014 ανέρχεται στο ποσό των 186.420.669,65 ευρώ. 

- Ο μέσος φόρος εισοδήματος που αναλογεί στον κάθε αγρότη ανέρχεται σε 349,81 ευρώ. 

- Τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώθηκαν είναι 4.873.441.752,39 ευρώ.

Συμπέρασμα απλό και αυτονόητο: Οι αγρότες, όπως όλοι οι Ελληνες, κρύβουν το εισόδημα που μπορούν γιατί δεν εμπιστεύονται στο κράτος τα χρήματά τους. Γνωρίζουν, όπως όλοι οι Ελληνες, ότι τα φορολογικά έσοδα θα σπαταληθούν για ρουσφέτια και υπερτιμολογημένα έργα και προμήθειες. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν έχει καμία σημασία να συζητάμε αν είναι ηθική ή όχι η φοροκλοπή σε ένα κράτος που δεν σέβεται τους πολίτες. Ζητούμενο ήταν και παραμένει η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος. Οσο οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κράτος, θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν. Κατά τα άλλα μια επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των περιφερειακών νοσοκομείων θα πείσει και τον τελευταίο αιθεροβάμονα θαμώνα των καφέ του Κολωνακίου ότι οι αγρότες έχουν κάθε λόγο να κρύβουν το εισόδημά τους από την Εφορία για να το χρησιμοποιήσουν σε ώρα ανάγκης. Με απλά λόγια: Η φοροδιαφυγή θα συνεχίζεται όσο συζητάμε μόνο για το ύψος των συντελεστών, ενώ μένει εκτός συζήτησης η ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι. Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσουμε αν θέλουμε περισσότερους ή λιγότερους φόρους με μεγαλύτερο ή μικρότερο κράτος αντίστοιχα, καλό είναι να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να τελειώνουμε με το κλεπτοκρατικό - πελατειακό σύστημα που μας κάνει ολοένα και φτωχότερους. Ετσι και αλλιώς η φοροδιαφυγή δεν είναι λύση, αλλά μέρος του προβλήματος.  

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 16:19