Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 19:41

Ο τουρισμός πλήρωσε τη ζημιά της διαπραγμάτευσης 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Ο τουρισμός πλήρωσε τη ζημιά της διαπραγμάτευσης 

Η μείωση της τουριστικής κίνησης στη Μεσσηνία κατά 12,3% ούτε απροσδόκητη ήταν, ούτε καταστροφική. Ηταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς η Μεσσηνία δεν είναι καταξιωμένος προορισμός και ήταν σίγουρο πως θα πλήρωνε ακριβότερα από άλλους προορισμούς τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

 

Δυστυχώς όμως δεν το είχαν αντιληφθεί όσοι πίστεψαν ότι είναι εφικτό να σκιστεί χωρίς επιπτώσεις το μνημόνιο. Αλλοι πάλι είχαν πιστέψει ότι ο δρόμος προς τη δραχμή είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ότι θα αρκούσε μια υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος για να πλημμυρίσει η Ελλάδα με “κουτόφραγκους” που δεν έχουν πού αλλού να ξοδέψουν τα ευρώ τους και τα δολάριά τους.  

Τελικώς αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις χωρίς επιπτώσεις για τους αδύναμους και ότι εκτός των άλλων τη ζημιά την πλήρωσε και ο μεσσηνιακός τουρισμός. Στην πραγματικότητα τη ζημιά την πληρώνει γενικά ο ελληνικός τουρισμός, γιατί πίσω από την ευημερία του αριθμού των αφίξεων είναι καλά κρυμμένη η φτώχεια των εισπράξεων. Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα του ποιοτικού τουρισμού δεν πρόκειται να κερδηθεί ούτε με… διαπραγματεύσεις ούτε με αγωνιστικές διαδηλώσεις. Θα κερδηθεί μόνο αν επιχειρηματίες, πολιτικοί και εργαζόμενοι αντιληφθούν ότι οι “αρπαχτές” οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και ότι οι ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, αλλά έχουν περισσότερη όρεξη για δουλειά. 

Αναφορικά τώρα με τη μείωση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, δεν πρέπει να μας προκαλεί καμία εντύπωση που κανένας φορέας δεν έχει προσπαθήσει να εξηγήσει τα αίτια της μείωσης και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε ότι εκτός από τη νίκη και η επιτυχία έχει πολλούς πατεράδες, ενώ η αποτυχία, όπως και η ήττα, είναι πάντα ορφανές. Δεν μου προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση που τα προηγούμενα χρόνια όλοι έβγαζαν ανακοινώσεις για τη συμβολή τους στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Μεσσηνία, ενώ τώρα τηρούν σιγή ιχθύος. Ετσι και αλλιώς πιστεύω ότι η άνοιξη του μεσσηνιακού τουρισμού οφείλεται κυρίως στην λειτουργία της Costa Navarino, σε λίγους πρωτοπόρους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν βάλει το κεφάλι τους στο ντορβά -αντί να κάνουν αρπαχτές- και σε ακόμα λιγότερους εθελοντές που βάζουν το κοινό συμφέρον πάνω από το προσωπικό όφελος. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να φωτογραφίζονται δίπλα σε υπουργούς θεωρώντας ότι προσφέρουν μέγιστες υπηρεσίες στη Μεσσηνία και στον τουρισμό.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER