Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 17:01

Η ανεξέλεγκτη παραγωγή βλάπτει σοβαρά την υγεία 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η ανεξέλεγκτη παραγωγή βλάπτει σοβαρά την υγεία 

Η σύναψη σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) "Δημόκριτος", για την εκπόνηση μελέτης αντιμετώπισης της ρύπανσης που δημιουργείται από τη λειτουργία των ελαιοτριβείων και των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος που δεν κρύβεται πλέον πίσω από συνεδριακές αμπελοφιλοσοφίες περί αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.

Βεβαίως έπρεπε να πνιγούν από την μπόχα η Καλαμάτα και η Οιχαλία για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η βιομηχανοποιημένη αγροτική παραγωγή δεν είναι αειφόρος και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Τα προηγούμενα χρόνια κανένας δεν ασχολιόταν με τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και των πυρηνελαιουργείων, όπως δεν ασχολιόταν κανένας και με την οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στα ποτάμια της Μεσσηνίας που ήταν οι φυσικοί αποδέκτες αυτών των αποβλήτων. 

Επίσης κανένας δεν ασχολιόταν με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Ετσι οι ανενημέρωτοι αγρότες χρησιμοποίησαν ανεξέλεγκτα χιλιάδες δηλητηριώδη φυτοφάρμακα. Στη συνέχεια έκοβαν, πουλούσαν και κατανάλωναν αγροτικά προϊόντα, στα οποία δεν είχε… στεγνώσει ακόμα το φυτοφάρμακο. Οποιος προσπάθησε τις περασμένες δεκαετίες να πείσει αγρότες να μην κόβουν φρεσκοραντισμένα προϊόντα, το μόνο που κατάφερε ήταν να διαπιστώσει για μια ακόμα φορά πόσο εγκληματική ήταν η αδιαφορία της Πολιτείας για την υγεία των καταναλωτών. 

Από εκείνη την εγκληματική περίοδο έχουν περάσει πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς ακόμα η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών παραμένουν ζητούμενα, καθώς η Πολιτεία έχει άλλες προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση δεν αρκούν οι μελέτες. Χρειάζονται και αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα γιατί η ανεξέλεγκτη παραγωγική δραστηριότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 14:52

NEWSLETTER