Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 17:02

Η Αριστερά διαδηλώνει κατά της... Αριστεράς 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τον Οκτώβριο του 2014 και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν να σχηματίσει την «πρώτη αριστερή κυβέρνηση» υπενθύμιζα ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αριστερές, γράφοντας:

«Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς χαρακτηρίζουν τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.  

Το ερώτημα αφορά μόνο τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί είμαι σίγουρος ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αριστεροί πιστεύουν ότι ο Κώστας Σημίτης είναι όχι μόνο δεξιός, αλλά και περισσότερο φιλελεύθερος από τη μακαρίτισσα τη Μάργκαρετ Θάτσερ. 

Μετά απ' αυτή την πρώτη αναγκαία διευκρίνιση -και προκειμένου να γλιτώσω από εμπαθή σχόλια πρώην φιλοσοβιετικών κνιτών που μετά την παταγώδη κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού έχουν αποθέσει όλες τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ- οφείλω να υπενθυμίσω επίσης ότι προσωπικά δεν ψήφισα ποτέ ΠΑΣΟΚ και ότι πάντοτε τήρησα κριτική έως επιθετική στάση απέναντι σε όλες τις “πράσινες” κυβερνήσεις. Ομως σε καμία περίπτωση δεν πέρασε από το μυαλό μου να χαρακτηρίσω δεξιά την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου που κατέλαβε το 1981 την εξουσία με... ακροαριστερά συνθήματα όπως το “Εξω οι βάσεις του θανάτου” και “Εξω από την ΕΟΚ”. Επίσης δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να χαρακτηρίσω τη “Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη” σοσιαλδημοκρατικό μανιφέστο, ούτε να θεωρήσω ρεβιζιονιστικές τις φιλικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με οργανώσεις όπως η PLO, επειδή δεν υπηρετούσαν την ισλαμική επανάσταση όπως η Χαμάς. 

Αντιθέτως και πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, που σε αυτή την περίπτωση ταυτίζεται με την κυρίαρχη αστική αντίληψη, οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου όχι μόνο ήταν αριστερές, αλλά κινήθηκαν και πέρα από τα αριστερά όρια της τότε ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η φιλοσοβιετική ελληνική Αριστερά θεωρεί αριστερά μόνο τα κομμουνιστικά κόμματα και γι' αυτό μάλλον διαφωνεί με την παραπάνω πρόταση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ρεβιζιονιστικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί ρεβιζιονιστικό κόμμα το... ΚΚΕ. Ουσιαστικά η ελληνική Αριστερά θυμίζει τις γνωστές ρώσικες κούκλες, που όταν ανοίγεις τη μία βρίσκεις μέσα της μία άλλη πιο μικρή ριζοσπαστική μπαμπούσκα. Με άλλα λόγια: 

Αν αύριο η οικονομία χρεοκοπήσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως χρεοκόπησε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ θα ετοιμάσει την... πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αν πάλι μεθαύριο η οικονομία ξαναχρεοκοπήσει στα χέρια του ΚΚΕ, τότε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ετοιμάσει την... πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Κάπως έτσι η αριστερή πολιτική μένει πάντα στο απυρόβλητο και η Αριστερά καθαγιάζεται, αφού σύμφωνα με αυτή την ακολουθία δεν υπήρξαν και δεν θα υπάρξουν ποτέ αποτυχημένες αριστερές κυβερνήσεις - αφού όποιος κυβερνά είναι δεξιός και ρεβιζιονιστής. Ετσι λοιπόν, αντί να ασκείται κριτική στα λάθη των αριστερών κυβερνήσεων, καθόμαστε και συζητάμε, σοβαρά κατά τα άλλα, για την επικείμενη πρώτη ελληνική αριστερή κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της μεταπολίτευσης και θα βάλει την Ελλάδα στο γαλαξία του σοσιαλισμού. 

Βεβαίως όλη αυτή η συζήτηση θα περιοριζόταν μεταξύ των φίλων του ΚΚΕ (μ-λ), αν στην Ελλάδα υπήρχε αξιόπιστο αστικό κόμμα και αν η ελληνική Δεξιά δεν εξακολουθούσε να εκφράζει και να υπηρετεί μόνο αντιδραστικές και αναχρονιστικές κοινωνικές δυνάμεις. Ετσι κι αλλιώς στην Ελλάδα εθνική αστική τάξη δεν υπάρχει και, πλην ελαχίστων έντιμων δεξιών πολιτικών που επιχείρησαν μάταια να εκσυγχρονίσουν οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα, οι υπόλοιποι δεξιοί υπηρέτησαν με φανατισμό το ρουσφέτι, την οικογενειοκρατία, την αναξιοκρατία, το ραγιαδισμό και την οπισθοδρόμηση. Ολα αυτά πάντα στο όνομα του πατριωτισμού, της θρησκείας και της οικογένειας, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από πατριδοκαπηλία, υποκρισία και νεποτισμός».

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας και οι αγρότες διαδηλωτές, που έδιωξαν από τα μπλόκα τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της ΛΑΕ Θανάση Πετράκο επειδή «ήταν στέλεχος της κυβέρνησης για πολύ καιρό και τα μπλόκα δεν θα γίνουν κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλένει της αμαρτίες του»... απλώς επιβεβαιώνουν πλήρως τις προβλέψεις του 2014. 

Στην αντίπερα όχθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκσυγχρονίσει τη γερασμένη και αμαρτωλή Νέα Δημοκρατία. Θα προλάβει ή θα έχουμε πάλι... πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση;  

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 14:14