Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 20:03

Συζητώντας και αυτοσχεδιάζοντας

Γράφτηκε από τον

Συζητώντας και αυτοσχεδιάζοντας

Σιγή ιχθύος τηρεί η δημοτική αρχή Καλαμάτας αναφορικά με το σχέδιο κανονικοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα, που μεταξύ άλλων έχει στόχο τη σύνδεση και αναβάθμιση των λιμανιών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, του Κατάκολου και των Πατρών.

Πιθανόν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε αντίθεση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργο Δέδε, που προωθεί το σχέδιο κανονικοποίησης της γραμμής, να εκτιμά ότι δεν θα ενταχθεί το έργο στο πακέτο Γιούνκερ και για αυτό να μην σχολιάζει το ενδεχόμενο να γίνει το λιμάνι της Καλαμάτας σταθμός αφετηρίας για εμπορικές αμαξοστοιχίες. Ισως πάλι να εκτιμά ότι ακόμα και αν γίνει το έργο κανονικοποίησης της γραμμής, δεν θα υπάρξει κανένα ενδιαφέρον για σιδηροδρομικές μεταφορές από το λιμάνι της Καλαμάτας προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Τέλος ίσως να πιστεύει ότι αποκλείεται να έρθουν στο λιμάνι της Καλαμάτας τόσα πολλά κρουαζιερόπλοια ώστε να είναι αναγκαία η δρομολόγηση τρένου στη γραμμή Καλαμάτα - Αρχαία Ολυμπία. 

Ανεξάρτητα όμως από τα πιστεύω και τις εκτιμήσεις του δημάρχου, το μέλλον της Καλαμάτας δεν πρέπει να βασίζεται στη σιωπή και σε ευχές για αποτυχία του σχεδίου σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Καλαμάτας, της Κυλλήνης και της Πάτρας. Ειδικά αυτή την περίοδο που γίνονται τεράστιες ανακατατάξεις στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και κανένας δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει αύριο το πρωί. Δυστυχώς όμως ο κ. Νίκας αντί να ανοίξει το διάλογο τόσο για το λιμάνι της Καλαμάτας όσο και για το τρένο, “θάβει” το δίκτυο μπροστά από το Διοικητήριο και παράλληλα σχεδιάζει ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους δίπλα από τις γραμμές, θεωρώντας ότι έτσι ξορκίζει το “κακό”. 

Τι θα κάνει όμως ο κ. Νίκας ή ο διάδοχός του αν αύριο ή μεθαύριο κανονικοποιηθεί το δίκτυο και μια κινέζικη μεταφορική εταιρεία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Καλαμάτας ως αφετηρία των τρένων για τη μεταφορά εμπορευμάτων σε όλη την Ευρώπη; Πόσες πιθανότητες έχει αυτό το ενδεχόμενο; Οσες πιθανότητες έδιναν και οι πολιτικοί αναλυτές στην κομμουνιστική Κίνα να ακολουθήσει τον καπιταλιστικό δρόμο και να αναζητεί πύλες για την Ευρώπη. 

Δυστυχώς όμως όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν μάθει να σχεδιάζουν με μακροχρόνια προοπτική και για αυτό αυτοσχεδιάζουν κάθε φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που προκαλούνται επειδή δεν λήφθηκαν οι αναγκαίες αποφάσεις την ώρα που έπρεπε. Για αυτό δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν η άρνηση των τοπικών αρχόντων να συζητήσουν σοβαρά τόσο για την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου όσο και για το λιμάνι της Καλαμάτας. Βεβαίως οι τοπικοί άρχοντες συζητούν για τη λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου με επιδότηση, αλλά δεν λένε ούτε ποιος θα χρηματοδοτήσει τη γραμμή ούτε ποιος θα πληρώσει τις ζημιές σε περίπτωση που οι επιδοτήσεις δεν καλύπτουν τα έξοδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι χαμηλές ταχύτητες του προαστιακού τρένου δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και για αυτό τα δρομολόγια ήταν, είναι και θα είναι ζημιογόνα. Για να γίνουν βιώσιμα τα δρομολόγια του προαστιακού, πρέπει η ταχύτητα του τρένου να γίνει ευρωπαϊκή, με τη δημιουργία ασφαλών διασταυρώσεων, διαβάσεων και παράλληλων δρόμων για την εξυπηρέτηση της κίνησης των οχημάτων. Ολα αυτά όμως απαιτούν χρήματα τα οποία κανένας δεν προτίθεται να επενδύσει σε μια πόλη και σε ένα νομό που βασιλεύει η μετακίνηση με το αυτοκίνητο και που σχεδόν κανένας δεν έχει βούληση να συζητήσει. 

Για αυτό η συζήτηση για τον προαστιακό γίνεται μόνο από τους άρχοντες που έχουν συνηθίσει να σπαταλούν ξένα χρήματα και που πιστεύουν ότι μετά από το διάλειμμα της ύφεσης θα συνεχιστεί η εποχή της δανειακής ευημερίας. Σε αντίθεση όμως με τα επιβατικά τρένα, οι εμπορικές σιδηροδρομικές μεταφορές ενδεχομένως να είναι κερδοφόρες ειδικά αν αξιοποιηθούν το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ομως η ανάπτυξη σιδηροδρομικών εμπορικών μεταφορών από το λιμάνι της Καλαμάτας είναι ουσιαστικά ανέφικτη γιατί θα προκαλέσει τεράστιο εξωτερικό κόστος. Φανταστείτε μόνο μια εμπορική αμαξοστοιχία με κοντέινερ να διασχίζει το Πάρκο Σιδηροδρόμων και θα αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με το σχέδιο σύνδεσης των λιμανιών με κανονική γραμμή. Βεβαίως οι άρχοντες και οι πολιτικοί  δεν θα είχαν αντίρρηση να συζητήσουν και την κατασκευή ενός νέου λιμανιού με… ξένα πάντα χρήματα, όπως δεν είχαν αντίρρηση να συζητήσουν και την κατασκευή διαστημικής πύλης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Γενικώς πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες δεν έχουν καμία αντίρρηση να συζητήσουν τα πάντα, αρκεί να βάζουν άλλοι τα χρήματα και αυτοί να κάνουν τις ανακοινώσεις. Συζητώντας και αυτοσχεδιάζοντας χρεοκοπήσαμε, συζητώντας και αυτοσχεδιάζοντας συνεχίζουμε. Ποιος μίλησε για επιστημονικό μακροχρόνιο σχεδιασμό; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 18:52