Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 20:01

Είναι αργά για να διορθωθεί το λάθος

Γράφτηκε από τον

Είναι αργά για να διορθωθεί το λάθος

Το 1997 επειδή έβλεπα την ανεργία με δρασκελιές να πλησιάζει, καθώς οι υπουργοί Παιδείας ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο στην εκπαίδευση, αποφάσισα να δώσω εξετάσεις στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη στο Δημόσιο. Πράγματι το 1998 έδωσα εξετάσεις και μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα έμαθα ότι οι βαθμοί που είχα γράψει είχαν μικρότερη σημασία από την σειρά με την οποία είχα δηλώσει τους νομούς, στους οποίους υπήρχαν θέσεις εργασίας. Πληροφορήθηκα για πρώτη φορά ότι ήμουν “επιτυχών μη διοριστέος” και ότι θα διοριστούν εξεταζόμενοι που έχουν γράψει μικρότερο βαθμό από μένα γιατί είχαν κάνει καλύτερη λίστα προτιμήσεων.

Δεν ήξερα πραγματικά αν θα έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω με την κωμικοτραγική κατάσταση και με τους δικηγόρους που με έπαιρναν τηλέφωνο για να προσφύγω στη δικαιοσύνη για να διοριστώ στο Δημόσιο με δικαστική απόφαση. Οταν όμως έμεινα ουσιαστικά άνεργος, επειδή κάποιος υπουργός Παιδείας αποφάσισε ότι το μάθημα της Οικονομίας που δίδασκα στα φροντιστήρια δεν θα εξετάζεται υποχρεωτικά αλλά προαιρετικά στις εξετάσεις, συνειδητοποίησα το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται όσοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να διοριστούν στο Δημόσιο. 

Παρά τις δυσκολίες δεν προσέφυγα στη δικαιοσύνη και συνέχισα να αναζητώ εργασία, όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια, όταν για λόγους αρχής αρνήθηκα να κάνω χρήση των ευεργετικών διατάξεων για τα παιδιά των αναπήρων πολέμου που διορίζονταν κατά προτεραιότητα στο Δημόσιο. Μάλιστα όταν ήμουν άνεργος, πολλοί φίλοι μου με κατηγορούσαν ότι εγώ φταίω που δεν έχω διοριστεί στο Δημόσιο, όπως όλα τα παιδιά των αναπήρων πολέμου. Εγώ όμως ακολούθησα το δικό μου δρόμο και κάπως έτσι ξεκίνησα 35 ετών από το αθλητικό τμήμα της “Ελευθερίας” την πορεία που με οδήγησε στη σημερινή μου θέση του αρχισυντάκτη. Ομολογώ όμως ότι ενώ έχω κάνει αρκετές σωστές  προβλέψεις για τη μέλλουσα πολιτική κατάσταση, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι 18 ολόκληρα χρόνια μετά το διαγωνισμό του 1998, μια κυβέρνηση θα διόριζε στο Δημόσιο όλους τους “επιτυχόντες μη διοριστέους”. Εννοείται βεβαίως ότι δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να αφήσω την εργασία μου στην “Ε” για να διοριστώ στο Δημόσιο, αν και γνωρίζω ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολα χρόνια για τον Τύπο. Εννοείται επίσης ότι δεν υποτιμώ τις ανάγκες όσων δεν έχουν εργασία ή όσων αναζητούν μια καλύτερη δουλειά και για αυτό θα κάνουν αίτηση διορισμού στο Δημόσιο. 

Οταν όμως διαβάζω πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει με εξετάσεις 2.500 δημοσίους υπαλλήλους που προσελήφθησαν με πλαστό πτυχίο, αναρωτιέμαι πραγματικά αν έκανα λάθος να ζω στην ίδια χώρα όχι μόνο με τους κυβερνώντες αλλά και με όσους τους ψηφίζουν για να διοριστούν με πλαστό πτυχίο αλλά και με όσους νομιμοποιούν με τη σιωπή τους αυτές τις επιλογές. Μάλλον δεν αναρωτιέμαι. Είμαι σίγουρος ότι έκανα λάθος, αλλά μάλλον είναι αργά για να το διορθώσω. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 11:18