Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 20:57

Διαβάστε τους αριθμούς και… προσγειωθείτε 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Διαβάστε τους αριθμούς και… προσγειωθείτε 

Πριν τη λειτουργία της Costa Navarino και την άρση του καμποτάζ που επιτρέπει στα κρουαζιερόπλοια να πιάνουν τα λιμάνια της Καλαμάτας και της Πύλου, η Μεσσηνία παρά τις αυτοδιοικητικές επισκέψεις σε διεθνείς εκθέσεις ήταν μια… τρύπα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και τα καταλύματα φιλοξενούσαν κυρίως Ελληνες επισκέπτες, ενώ τα καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης γέμιζαν τους θερινούς μήνες με Μεσσήνιους της διασποράς που επέστρεφαν για διακοπές στο χωριό τους.

Η λειτουργία της Costa Navarino, η άρση του καμποτάζ και η οικονομική κρίση άλλαξαν το πελατολόγιο των μεσσηνιακών τουριστικών επιχειρήσεων αφού για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές περιοχές του νομού οι αλλοδαποί τουρίστες είναι περισσότεροι από τους Ελληνες. Αυτό συμβαίνει γιατί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έρχονται ολοένα και λιγότεροι Ελληνες επισκέπτες για διακοπές στη Μεσσηνία, ενώ η λειτουργία της Costa Navarino έδωσε την απαιτούμενη προβολή που χρειαζόταν για να μπει η Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η δραστηριοποίηση της Aegean στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, γεγονός που προσέλκυσε και ανταγωνίστριες αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο. 

Κάπως έτσι έγιναν τα πρώτα βήματα της Μεσσηνίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και κάπως έτσι άρχισαν τα… πανηγύρια των πολιτικών για το έργο που επιτελούν αναφορικά με την ανάπτυξη του τουρισμού στο νομό και γενικότερα στην Πελοπόννησο. Πριν όμως ρίξουν βεγγαλικά για να γιορτάσουν τη μεγάλη τους επιτυχία, καλό είναι να μελετήσουν προσεκτικά τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια των τουριστικών προορισμών. Συγκεκριμένα στην Αθήνα αφίχθησαν από το εξωτερικό 4.155.695 επισκέπτες, στη Θεσσαλονίκη 1.569.224, στην Ρόδο 1.902051, στην Κω 970.777, στο Ηράκλειο 2.559.805, στα Χανιά 943.001, στην Κέρκυρα 1.092.647, στη Ζάκυνθο 609.397, στην Κεφαλλονιά 217.430, στη Μύκονο 275.723, στη Σαντορίνη 365.579, στη Σκιάθο 159.326, στη Σάμο 126.789 και στην Καλαμάτα 86.863. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για πανηγύρια, ειδικά από πολιτικούς και τοπικούς άρχοντες που εκλέγονται πολλές δεκαετίες. Αντιθέτως οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαδρομή να καλυφθεί μέχρι να καταξιωθεί η Μεσσηνία ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Μέχρι τώρα απλώς διανύθηκαν επιτυχώς τα πρώτα μέτρα του τουριστικού μαραθώνιου αλλά απομένουν ακόμα πολλά χιλιόμετρα. Δυστυχώς όμως οι άρχοντες αντί να σηκώσουν τα μανίκια και να στρωθούν στη δουλειά, πανηγυρίζουν μπροστά στις κάμερες σαν να πήραν το χρυσό μετάλλιο. 

Θα προσγειωθούν αν διαβάσουν τους αριθμούς; Ειλικρινά θα ήθελα να το πιστέψω αλλά διατηρώ επιφυλάξεις για την αναγνωστική ικανότητα καθώς είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι η έπαρση τυφλώνει.  

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 20:58

NEWSLETTER