Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 17:13

Χαστούκι στον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Γράφτηκε από τον

Χαστούκι στον ευρωπαϊκό πολιτισμό

 

Αφιερωμένα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την έλλειψη οργάνωσης στη χώρα μας και την εικόνα ντροπής στην υποδοχή των μεταναστών την περασμένη εβδομάδα στην Καλαμάτα, δύο χθεσινά ρεπορτάζ:

Το πρώτο σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της πατρίδας μας: 

«Για όσους φοβόντουσαν ότι οι χώρες τους θα καταρρεύσουν υπό το βάρος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών η μέρα αυτή σηματοδοτεί την σωστή αντίδραση στην πολιτική των de facto ανοιχτών συνόρων», παρατηρεί η "Berliner Zeitung" ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού. «Στην πραγματικότητα όμως η 9η Μαρτίου είναι μέρα ντροπής. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι το σφράγισμα της Βαλκανικής Οδού ενέτεινε τη δράση των διακινητών, αυξάνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο τις τιμές που ζητούν από πρόσφυγες και μετανάστες. Από τις αρχές του 2017 παρατηρείται σημαντική άνοδος όσων διακινδυνεύουν τον διάπλου της Μεσογείου. Ηδη το 2016 πνίγηκαν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ. Φέτος το αρνητικό ρεκόρ θα καταρριφθεί. Και αυτό είναι ντροπή για την Ευρώπη», υπογραμμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Το δεύτερο, το ρεπορτάζ στην "Ε" της συναδέλφου Νικολέττας Κολυβάρη, για τη σύλληψη των 4 μεταναστών - "αρχηγών της αποστολής", των 87 μεταναστών που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο:

«Οι ίδιοι περιγράφοντας στις ελληνικές ανακριτικές αρχές το Γολγοθά που πέρασαν, μίλησαν για τη σκληρότητα που τους αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι διακινητές, οι οποίοι τους στοιβάζουν σε χώρους στην Κωνσταντινούπολη και τους βάζουν να προπληρώσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Αλλοι -όπως κατέθεσαν στις λιμενικές αρχές της Καλαμάτας- προπλήρωσαν μέχρι και 17.000 ευρώ, συγκεκριμένα μια τριμελής οικογένεια με μικρό παιδί, ενώ άλλοι πλήρωσαν 5.000 - 5.500 ευρώ. Μέχρι να φτάσει η ώρα για το "μεγάλο ταξίδι", οι διακινητές τους έβαζαν και δούλευαν εξαντλητικά για να πληρώνουν το φαγητό και τον ύπνο τους. Οσο κράτησε ο χρόνος αναμονής, κράτησε και το μαρτύριο -για κάποιους από τους 83 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες η αναμονή έφτασε μέχρι και 6 μήνες. Η Αττάλεια ήταν η αρχή για το "μεγάλο ταξίδι", όπως πολλοί το περιέγραψαν, μέχρι που 40 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου έπεσαν σε φουρτούνα και το ιστιοφόρο άρχισε να μπάζει νερά, ενώ θα είχαν πνιγεί αν δεν τους είχε περισυλλέξει το εμπορικό πλοίο που τους έφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας, ακριβώς πριν μια εβδομάδα».

Χωρίς σχόλια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 15:26