Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 18:46

Οι ευθύνες της Πολιτείας και οι ξενοφοβικές απόψεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι ευθύνες της Πολιτείας και οι ξενοφοβικές απόψεις

 

Στις 31 Ιουλίου πρόκειται να δημοπρατηθεί από το Δήμο Καλαμάτας η ανακατασκευή του κτηρίου Γ' του νέου Δημαρχείου (πρώην Νοσηλευτική Σχολή), στο οποίο θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Υδρευσης.

Δηλαδή, από τις αρχές του 2019 παύει να υπάρχει ο μοναδικός χώρος που έχει η Καλαμάτα για την υποδοχή και τη φιλοξενία λίγων ημερών των μεταναστών και των προσφύγων, που εντοπίζονται και σώζονται στο πέλαγος, ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου, θύματα εκμεταλλευτών - διακινητών, στην προσπάθειά τους να κυνηγήσουν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, δεν είναι ευθύνη του Δήμου Καλαμάτας. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που τόσο καιρό δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με το σημαντικό αυτό ζήτημα. Δεν έχει φροντίσει να βρει ένα χώρο και να δημιουργήσει μια αξιοπρεπή δομή υποδοχής και ολιγοήμερης φιλοξενίας, παρότι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία είναι κρίσιμο πέρασμα στο θαλάσσιο ταξίδι για την Ευρώπη.

Τελευταία η περιοχή μας έχει επιλεγεί από τα κυκλώματα των διακινητών και ως τόπος αναχώρησης για μετανάστες που φιλοξενούνται νόμιμα στη χώρα μας, αλλά δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για να φθάσουν στον τόπο που είχαν σχεδιάσει και ονειρευτεί, για μια νέα ζωή.

Δεν μπορεί το επίσημο κράτος, η υπεύθυνη Πολιτεία να περιμένει κάθε φορά το Δήμο Καλαμάτας ή κάποιον άλλο δήμο της Μεσσηνίας να κάνει αυτά που οφείλει να κάνει η ίδια. Δηλαδή, αν ένας δήμος δεν έχει χώρο για φιλοξενία ή χρήματα για να ταΐζει τους ταλαίπωρους μετανάστες, θα μείνουν στο λιμάνι και νηστικοί;

Ενα οργανωμένο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, τους συνανθρώπους του που είναι θύματα πολέμων και αναζητούν μια καλύτερη ζωή, οφείλει να πάρει αποφάσεις και να δράσει με γενναιότητα, αψηφώντας ξενοφοβικές νοοτροπίες και ρατσιστικές στάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Η δήλωση του δημάρχου πως “δεν πρέπει να θεωρηθεί η φιλοξενία και η ανθρωπιστική διάθεση και συμπεριφορά του δήμου ως συναίνεση για μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε περιοχή του Δήμου Καλαμάτας”, δεν ταυτίζεται με την εικόνα συμπαράστασης και φροντίδας στους εκατοντάδες μετανάστες που έχουν φθάσει στην πόλη.

Αν αρχίσουμε να παίζουμε την κολοκυθιά και να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες σαν σκουπίδια που δεν θέλουμε στην πόρτα μας, χαιρέτα τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 17:24

NEWSLETTER