Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 20:14

Τα σκουπίδια θα πνίξουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα σκουπίδια θα πνίξουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αναμενόμενο και φυσιολογικό είναι το σημερινό τραγικό αδιέξοδο με τα σκουπίδια στη Μεσσηνία και σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με το σχεδιασμό που έγινε εξαρχής και ο οποίος δεν διορθώθηκε στη συνέχεια, η εικόνα του απέραντου σκουπιδότοπου στην περιοχή μας είναι φυσικό επακόλουθο. Με μεγάλα λόγια, με αυτοθαυμασμούς και φανφάρες δεν μπορείς να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις σοβαρά και υπεύθυνα.

Το κακό ξεκίνησε όταν η Διυπουργική Επιτροπή της προηγούμενης κυβέρνησης, βλέποντας το αδιέξοδο και την αδυναμία των δήμων να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα, ανέθεσε την ευθύνη της οριστικής λύσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια μαζί με το τέλος της παλιάς και εγκληματικής διαχείρισης με τις χωματερές.

Η Περιφέρεια πήρε πολλά χρήματα για την αποκατάσταση των χωματερών, που υλοποιήθηκε με καθυστέρηση και με προβληματικό τρόπο. Οι χωματερές έκλεισαν, η ΣΔΙΤ της ολοκληρωμένης διαχείρισης για την οποία καυχιόταν η περιφερειακή αρχή, έχασε το δρόμο της και τα σκουπίδια έμειναν στα χέρια των δήμων, των άτολμων, αδιάφορων και βολεμένων δημάρχων, που δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την ενδιάμεση, την προσωρινή διαχείριση και ας είχαν χρηματοδότηση γι’ αυτό. Φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος, υπολόγισαν τις ψήφους και την επανεκλογή τους και δεν άνοιξαν μέτωπα με τις τοπικές κοινωνίες για τη χωροθέτηση των μονάδων προσωρινής διαχείρισης. Ετσι δήμαρχοι ξαναλειτούργησαν τις αποκατεστημένες χωματερές, άλλοι δεν επέτρεψαν καν την αποκατάστασή τους και κάποιοι ξεκίνησαν τη μεταφορά των σκουπιδιών σε άγνωστα μέρη με υπέρογκο κόστος. Οσοι δήμαρχοι επιχείρησαν να κάνουν προσωρινή διαχείριση, βρήκαν απέναντί τους την περιφερειακή αρχή που φοβήθηκε μήπως η προσωρινή γίνει μόνιμη και υποβαθμίσει ή ακυρώσει το εγχείρημά της για την οριστική διαχείριση.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν τάραξε τα νερά, δεν έδειξε διάθεση να αλλάξει τα πράγματα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά και βολεύτηκε με την αδιαφορία και το βόλεμα των δημάρχων. Υιοθέτησε τη λύση της Περιφέρειας για την οποία είχε εκφράσει ενστάσεις, αλλά 4,5 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα και το αδιέξοδο έχει επιδεινωθεί. Ακόμα, δεν έχουν εξασφαλιστεί οι χώροι που θα ανεγερθούν οι μονάδες διαχείρισης και την “καυτή πατάτα” θα παραλάβουν η νέα περιφερειακή αρχή και η νέα κυβέρνηση.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει και να προχωρήσει η υλοποίηση της οριστικής διαχείρισης, ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί τα σκουπίδια θα πνίξουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 18:15

NEWSLETTER