Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 17:28

Ενδιαφέρον στην πράξη για το Ριζόμυλος - Κορώνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για δέκα έργα, μεταξύ των οποίων και ο δρόμος Ριζόμυλος - Κορώνη, συζήτησε με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Να μην ξεχνάμε το Ριζόμυλος - Κορώνη, γιατί διαμαρτύρονται οι Κορωναίοι και έχουν δίκιο” παρατήρησε σχετικά ο κ. Νίκας.

Να θυμάται η νέα περιφερειακή αρχή τον σημαντικό αυτό δρόμο της Μεσσηνίας, αλλά να τον θυμάται ουσιαστικά, με στόχο να κάνει έργο και να έχει αποτέλεσμα, όχι για τους τύπους και στα λόγια.

Στο δρόμο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο βελτίωσης του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι, μόλις 7,5 χιλιόμετρα, που περιλαμβάνει την παράκαμψη Πεταλιδίου και νέες χαράξεις στο Τζάνε και στο Καλαμάκι. Εργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου (από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή που απέτυχε) με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Εργο που ξεκίνησε το 2013 με στόχο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015(!), στα όρια του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Σήμερα το έργο έχει κολλήσει στον αρχαιολογικό χώρο του Πεταλιδίου, καθώς βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Κορώνης, τα οποία πρέπει να διασωθούν.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχει ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό από την Περιφέρεια, να προηγηθεί άλλη εργολαβία για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων και στη συνέχεια να προχωρήσει και να κατασκευαστεί το “κατ-εντ-κάβερ” που προβλέπεται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ομως, για την παρέμβαση της προστασίας δεν έχει καν εγκριθεί η μελέτη. Και για να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί το έργο αυτό, θα περάσει σημαντικός χρόνος.

Με όλα αυτά εκτιμάται πως το σημαντικό τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι δεν θα ολοκληρωθεί ούτε το 2021.

Γι’ αυτό η νέα περιφερειακή αρχή, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για το δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη και θέλει να βοηθήσει τους Κορωναίους, οφείλει να ασχοληθεί με το έργο στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι. Να παρακολουθήσει από κοντά την παρέμβαση προστασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων και να επισπεύσει όλα τα χρονοδιαγράμματα. Οσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση, τόσο μικρότερη θα είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι.

Στόχος της περιφερειακής αρχής θα πρέπει να είναι το σημαντικό αυτό έργο να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της (έως το 2023) και όσο πιο σύντομα γίνεται.

Κι αν βρει χρήματα από το ΕΣΠΑ ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ας βελτιώσει και άλλα 5 με 7 χιλιόμετρα του δρόμου. Στην πράξη, όχι στα λόγια.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 16:19