Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 20:40

Πολιτικάντικη αλαζονεία για τα αρχαία της Υπαπαντής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πολιτικάντικη αλαζονεία για τα αρχαία της Υπαπαντής

Σοκαρίστηκα από την κυνικότητα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο θέμα των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής και από την απάντησή της στην ερώτησή μου.

Το σοκαριστικό ήταν το ύφος της απάντησης, η αλαζονεία και η απολυτότητα ενός πολιτικού παλαιάς κοπής, ενός πολιτικάντη με κομματικές καταβολές που ξέχασε την επιστημονική του κατάρτιση και τις προτεραιότητες ενός αρχαιολόγου. Ηχησε στα αυτιά μου ως μια απάντηση επιπέδου Αδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη. Τόσο… διαλλακτική, ευαίσθητη και δημοκρατική. Υφος πως κάνουμε καλά τη δουλειά μας, έχουμε το αλάθητο και σεις οι “ιθαγενείς” δεν ξέρετε τι ζητάτε. Η ιστορία και ο πολιτισμός της πόλης σας προστατεύονται καλύτερα όταν είναι θαμμένα.

Εχουν αλλάξει άποψη και στάση οι αρχαιολόγοι και δεν το έχω πάρει χαμπάρι; Η ανασκαφή και η ανάδειξη των αρχαίων μνημείων, της ιστορίας και του πολιτισμού ενός τόπου δεν είναι αποστολή και προτεραιότητα των αρχαιολόγων; Ρητορικά είναι τα ερωτήματα.

Η υπουργός, αρχαιολόγος και χρόνια γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού που γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία και τα αρχαία της Καλαμάτας, έχει περάσει στην απέναντι πλευρά. Του πολιτικού - πολιτικάντη που αποδέχεται και συνυπογράφει μελέτες ανάπλασης, εξωραϊσμού, αδιαφορώντας για την ανάδειξη και της ιστορίας και του πολιτισμού ενός τόπου. Και το χειρότερο είναι πως κουνάει το δάχτυλο στην τοπική κοινωνία, με παλαιοκομματικό τρόπο και προκλητικό ύφος. Λες και το κίνημα που έχει δημιουργηθεί για τη σωτηρία των αρχαίων της Υπαπαντής, είναι κίνημα “ψεκασμένων” και “αγανακτισμένων”, που βάλλουν κατά της προόδου και της λογικής. Συγχωρήστε μου την υπερβολή, αλλά αυτή ήταν η εντύπωσή μου από την άποψη και την απάντηση της υπουργού.

Επειδή νιώθω αδικημένος και ταπεινωμένος από την άποψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι δεν τρέχει και τίποτα αν αυτή η γενιά δεν δει να αναδεικνύονται τα αρχαία της Υπαπαντής και πως θα τα δει η επόμενη ή η μεθεπόμενη, θα μου επιτρέψετε να αντιδράσω και να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου για τη σωτηρία και την ανάδειξή τους. Για να τα δει και η δική μου γενιά, όπως βλέπει σήμερα την Αρχαία Μεσσήνη χάρις στον Πέτρο Θέμελη και την Αρχαία Θουρία χάρις στην Ξένη Αραπογιάννη.

Χάρις στη Λίνα Μενδώνη οι Καλαματιανοί και οι επισκέπτες της πόλης θα απολαύσουν ένα ακόμα έργο βιτρίνας, προσκυνώντας την Παναγία στο ναό της Υπαπαντής, ενώ η ιστορία της πόλης θα παραμένει θαμμένη.

Κλείνοντας, θα υπενθυμίσω τη γενναία στάση και άποψη του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου: “Από την πρώτη φορά που ήρθα και ετέθη το ζήτημα, είναι ξεκάθαρο ότι είμαι υπέρ της αποκάλυψης των αρχαίων και της ανάδειξής τους. Είναι στοιχείο της ιστορίας της πόλης και πρέπει να το σεβαστούμε. Και είναι στοιχείο της πολιτιστικής συνέχειας της πόλης μας”.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 21:15

NEWSLETTER